1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Fatih Dönmez: Bor ihracatında yeni rekor kıracağız

Fatih Dönmez: Bor ihracatında yeni rekor kıracağız

Enerji Bakanı Fatih Dönmez bor ve bor ürünleri ihracatında 2022’de yeni bir rekor kırılacağını söyledi. Öte yandan, bor sektörünün ihracat gelirini arttırmak için katma değer üreten tesisler kurulacak. 

Fatih Dönmez: Bor ihracatında yeni rekor kıracağız

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez bor ve bor ürünleri ihracatında 2022’de yeni bir rekor kırılacağını söyledi. Öte yandan, bor sektörünün ihracat gelirini arttırmak için katma değer üreten tesisler kurulacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin bor ve bor ürünleri ihracatında 2021’de kırdığı rekoru, 2022 yılında geçeceğini söyledi. 2022’de 1,1 milyar dolarlık ihracat öngördüklerini kaydeden Bakan Dönmez, bor ürünlerinde katma değer oluşturmak üzere lityum karbonat ve ferrobor üretim tesisleri kurulacağını duyurdu. 

Türkiye, 2021’de bor ve bor ürünleri ihraç ederek 1 milyar 30 milyon dolar elde etmiş ve bu konuda bir rekor kırmıştı. Dünyada en çok bor rezervine sahip ülke konumundaki Türkiye, son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla ihracat miktarı ve elde ettiği gelir tutarını da büyüttü. Cam sanayii, gübre ve seramik sektöründe yaygın olarak kullanılan bor satışları 2021’de, önceki yıla göre miktar bazında %52, gelir bazında ise %56,4 yükselmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2021’de 2,6 milyon ton bor ve bor ürünü satıldığını ve bu miktarın 2,5 milyon tonunun ihraç edildiğini söyledi. Bakan Dönmez, “Bundan da 1 milyar 30 milyon dolarlık satış geliri elde ettik. Bu tüm zamanların rekoru” diye konuştu. 

İHRACATTA EN BÜYÜK PAZAR ÇİN
Geçmişte Çin Halk Cumhuriyeti’ne demiryoluyla bor ihraç edildiğini kaydeden Fatih Dönmez, “Bor ticaretinde 2021’de Çin ile yaşanan gelişme devam etti ve ikinci defa da demiryoluyla bor ihraç etmiştik. Bunlar rakamlara da yansıdı. Bor ihracatında 2021 rakamlarında Çin 994 bin ton ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada ise 311 bin ton ile ABD bulunurken, Hindistan da 152 bin ton ile üçüncü oldu. Tabi, 2021’de kırılan rekorla yetinmeyeceğiz. Bor ve bor ürünleri satışında bu yılki hedefimiz 1,1 milyar dolar. Miktar olarak ise 2 milyon 500 bin ton bor ürünü satma hedefindeyiz. Bu satışların bağlantısının şimdiden yapılması borda yeni bir rekorun geleceğinin en net göstergesi” dedi. 

FERROBOR ÜRETİM TESİSİ KURULACAK
Türkiye’nin en değerli madenlerinden boru daha yüksek katma değerli olarak satmak için çalıştıklarını belirten Fatih Dönmez, katma değeri arttırmak istediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü, “Yılda yaklaşık bin ton üretim yapması planlanan Bor Karbür Üretim Tesisi’nin kurulumu devam ediyor. Bu yıl tamamlayıp performans testine başlamayı planlıyoruz. Sadece bu tesis değil tabii. Ferrobor Üretim Tesisi de çok önemli. Özellikle çelik, neodim (Nd-Fe-B) mıknatıs, amorf metallerin üretiminde kullanılan Ferrobor ürünü için 800 ton/yıl kapasiteli üretim tesisinin ihale süreci devam ediyor. Bu yıl da bu tesisin temelini atmayı hedefliyoruz”.

YENİ LİTYUM KARBONAT ÜRETİM TESİSLERİ GELİYOR
Bakan Dönmez, bor sektörüne yapılan yatırımların katma değer ürettiğini ve Türkiye ekonomisine geri döndüğünü belirtti ve “10 tonluk yıllık üretim kapasitesine sahip tesisteki ilk lityum karbonat üretimi yapıldı. Kırka’da 600 ton/yıl ve Bandırma’da 100 ton/yıl kapasiteli yeni lityum karbonat üretim tesisleri kurulması için gerekli etüt ve projelendirme çalışmaları 2022 sonunda tamamlanacak. Sonrasında tesislerin yapım işi ihalesine çıkılması da bu yılki planlarımız arasında” diye konuştu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler