1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Balıkesir bor karbür tesisi bu yılın sonunda açılıyor

Balıkesir bor karbür tesisi bu yılın sonunda açılıyor

Enerji Bakanı Dönmez’in yaptığı açıklamaya göre, Balıkesir’de bor karbür tesisi bu yılın sonunda faaliyete geçecek.

Balıkesir bor karbür tesisi bu yılın sonunda açılıyor

Enerji Günlüğü - Bakan Dönmez, Uluslararası Bor Sempozyumu’nda enerji dönüşümüne ilişkin konuşma yaparken, bor karbür tesisinin açılış zamanın bu yılın sonu olduğunu da duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sabah saatlerinde başlayan Uluslararası Bor Sempozyumu’nda (BORON 2022) konuşma yaptı. Bakan Dönmez Türkiye’nin ilk dönem enerji dönüşümünü tamamladığını belirterek “ Enerji altyapımızı yeniledik. Üretim, iletim ve dağıtım noktasında daha rekabetçi bir yapıyı ortaya koyduk. Şimdi ikinci dönemi hep birlikte deneyimliyoruz” dedi.

“ENERJİDE TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR HİKAYE YAZMAK İSTİYORUZ”

Türkiye’nin bir sonraki enerji dönüşümünün başka bir kaynağa geçişten ziyade yeni teknolojilere geçiş olacağını bildiren Dönmez, “Enerji teknolojilerinde Türkiye’ye özgü bir hikaye yazmak istiyoruz. Bor cevheri de bizleri bu anlamda farklılaştıracak, bu yarışta bizleri öne çıkaracak unsurların başında geliyor”

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan bor karbür tesisinin bu yılın sonunda devreye alınacağını duyuran Enerji Bakanı, “Böylece savunma sanayi başta olmak üzere aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde, cam, seramik ve nükleer uygulamalarda yerli bor karbür kullanılacak” diye konuştu.

Dönmez, bor madenlerinin bilimle buluşturulacağını şu sözlerle dile getirdi:

“Bizler bor madenini bilimle, teknolojiyle, Ar-Ge’yle, inovasyonla buluşturmaya devam edeceğiz. Bordaki üretim ve ihracat liderliğimizi ileri teknoloji ürün kategorisine taşımış olacağız. Bu alanda emin adımlarla hedefimize ilerliyoruz”.

LİTYUMDA YERLİ ÜRETİM HEDEFİ

Bu yıl içinde Eskişehir’in Kırka ilçesinde ve Balıkesir Bandırma’da olmak üzere 700 ton kapasiteli iki yeni lityum tesisimizin temelinin atılacağını haber veren Bakan, “Böylece yıllık lityum ihtiyacımızın yarısından fazlasını artık yerli üretimle karşılayacağız” ifadesini kullandı.

Bakan Dönmez, ilerleme sağlanabilecek bir diğer hususun yerli kömürden hidrojen üretimi olduğunu savunarak, “Şimdilik bu konudaki maliyetler yüksek ama bu alandaki teknoloji geliştikçe zaman içerisinde daha erişilebilir bir maliyet noktasına ulaşacağız. Bu konuda özellikle yerli bir hidrojen ekosistemi ve yerli bir hidrojen sanayisi oluşturmak arzusundayız” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler