1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ferruh Zülfikar: Benzinliklerin kazancı azalacak

Ferruh Zülfikar: Benzinliklerin kazancı azalacak

TABGİS Başkanı Zülfikar, akaryakıt fiyat değişimlerinde eşel mobil sisteminin devreden çıkmasıyla, akaryakıt bayilerinin sermaye ihtiyacının artacağını söyledi. 

Ferruh Zülfikar: Benzinliklerin kazancı azalacak

Enerji Günlüğü - TABGİS Başkanı Zülfikar, akaryakıt fiyat değişimlerinde eşel mobil sisteminin devreden çıkmasıyla, akaryakıt bayilerinin sermaye ihtiyacının artacağını söyledi. 

Bugün yayımlanan 4938 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla, eşel mobil sistemine (esnek ÖTV uygulaması) kademeli olarak son verilecek olması, akaryakıt bayilerinin akaryakıt alış fiyatlarını arttıracak, ancak satış fiyatlarında değişiklik olmayacak. Bu da bayilerin sermaye ihtiyacını arttıracak. 

“EŞEL MOBİLİN BİTMESİ BAYİ İÇİN MALİYET ARTIŞI DEMEK”

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, Enerji Günlüğü’ne yaptığı özel açıklamada, yeni düzenlemeden akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV için eşel mobil sisteminin kalkacağını anladıklarını kaydetti ve şöyle konuştu,  “Bundan sonraki indirimler ÖTV olarak fiyata yansıyacak ve bu şekilde yapılacak ÖTV artışı 2 Nisan 2020 tarihindeki her bir ürün için belirlenen seviye gelecek. Bu seviyeye geldikten sonra da bir daha eşel mobil devreye girmeyecek. Bayiler açısından fiyat artışı demek sattığımız ürünü yerine koyabilmemiz için daha fazla sermaye gereksinimi demek”.

“BAYİ VE DAĞITICI PAYLARI ENFLASYONA ENDEKSLENMELİ”

Bayi ve dağıtıcıların toplam kar marjının şu anda ortalama 93 Kuruş olduğunu hatırlatan Zülfikar, bayi payının ortalama 51 kuruş civarında seyrettiği kaydetti ve “Bizim en büyük sorunumuz giderlerimizin çok yüksek olması. İstanbul’da ortalama bir bayinin sadece personel gideri en az 26 kuruş. 1 Aralık’ta İzmir’deki bir istasyon 25 bin litre motorine 188 bin TL öderken, bugün 233 bin TL ödüyor. Sadece 21 günde bu istasyonun sermaye gereksinimi yaklaşık % 24 artmış. Üstelik bu örnekler satışı yüksek olan illerimizde bu şekilde. Anadolu illerindeki bayilerde ise durum çok daha ağır seyrediyor, ne yazık ki. Bizim dağıtım paylarımız ise enflasyona endeksli belirlenmiyor, dağıtım paylarımızın enflasyona göre belirleneceği bir düzenlemenin yapılması gerekiyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler