1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fransa nükleer yeniden işleme atıklarını Almanya’ya gönderiyor

Fransa nükleer yeniden işleme atıklarını Almanya’ya gönderiyor

Almanya’daki nükleer santrallerden gelen ve Fransa’daki La Hague nükleer yeniden işleme tesisinde geri dönüştürülen kullanılmış nükleer yakıtın atıkları yeniden Almanya’ya gönderilecek.

Fransa nükleer yeniden işleme atıklarını Almanya’ya gönderiyor

Enerji Günlüğü - Almanya’daki nükleer santrallerden gelen ve Fransa’daki La Hague nükleer yeniden işleme tesisinde geri dönüştürülen kullanılmış nükleer yakıtın atıkları yeniden Almanya’ya gönderilecek.

Fransız Orano, Fransa’daki La Hague nükleer yeniden işleme tesisinde kalan tüm Alman nükleer atıklarının iadesi için Alman şirketler EnBW, PreussenElektra, RWE ve Vattenfall ile sözleşme imzaladığını açıkladı. 

Toplam değeri 1 milyar euroyu aşan sözleşmelerin yürürlüğe girmesi, Alman ve Fransız hükümetlerinin resmi anlaşmasına tabi. 1977 ve 1991 yılları arasında imzalanan sözleşmeler kapsamında Alman nükleer reaktörlerinden gelen atık yakıtların geri dönüşümünü içeriyor. Bu sözleşmeler kapsamında, La Hague tesisinde 5310 metrik ton yakıt işlendi. 2008'de tamamlanan kullanılmış Alman nükleer yakıtı geri dönüşümüne ilişkin yapılan hükümetler arası anlaşma çerçevesinde kullanılmış yakıt elemanlarında bulunan atığın Almanya'ya geri gönderilmesi gerekiyor. Buna göre yüksek seviyeli radyoaktif atıkların (HLW) sevkiyatının 2011 yılına kadar tamamlanması ve uzun ömürlü orta seviye atıkların (ILW) da en geç 2024'e kadar iade edilmesi öngörülüyordu.

TESİS PLÜTONYUM ÜRETİYOR

Fransa’nın Normandiya kıyısındaki dev bir nükleer kompleks olan La Hague, 1966 yılında işletmeye alındı. Fransız kamu şirketi Areva tarafından işletilen La Hague, iki nükleer yeniden işleme ünitesinden oluşuyor. Tesisin başlıca görevi, kullanılmış nükleer yakıtlardan nükleer savaş başlıklarında kullanılmak üzere plütonyum üretmek. 

Plutonyum ile kullanılmamış uranyumun diğer atıklardan ayrılması anlamına gelen yeniden işleme sürecinin sonunda elde edilen ürün nükleer santrallarda tekrar yakıt olarak kullanılıyor. Nükleer yeniden işleme tesisleri, her gün ciddi çevre sorunlarına yol açabilecek büyük miktarlarda radyoaktif atığı bertaraf etmeye çalışıyor. 2001 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre Fransa’nın Kuzey Doğu’sundaki La Hague nükleer yeniden işleme tesisi yakınında yaşayan 25 yaş altı nüfusta lösemi vakalarının normalin üzerinde olduğu görüldü.

 

Önceki ve Sonraki Haberler