1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Fransa’da grevler akaryakıt sıkıntısına yol açıyor

Fransa’da grevler akaryakıt sıkıntısına yol açıyor

Fransa’da rafineri işçilerinin grevi nedeniyle ülkede dizel üretimi %50 azaldı. Hükümet, “zorla işe başlatma” prosedürünün devreye sokulması talimatı verdi.

Fransa’da grevler akaryakıt sıkıntısına yol açıyor

Enerji Günlüğü - Fransa’da devam eden rafineri işçilerinin grevleri, ülkedeki akaryakıt istasyonlarının üçte birini yakıtsız bıraktı. 

Fransa’da rafinerilerde başlayan grevler nedeniyle petrol istasyonlarında tedarik sorunları yaşanıyor. Akaryakıt istasyonu çalışanlarının da katıldığı grev nedeniyle ülkede son bir haftada dizel fiyatları ortalama 10 cent arttı. 

Fransa’da TotalEnergies şirketinde çalışan petrol işçileri, yüzde 10 zam talebiyle iki haftadır grevde. Total’a ait 6 rafinerinin 3’ünde başlayan greve, Amerikan petrol şirketi Esso-ExxonMobil’in iki rafinerisi de katıldı. 

HÜKÜMETTEN MÜDAHALE

Ülkede uzun kuyrukların oluşmasına ve bazı bölgelerde benzin alımında kısıtlamalara neden olan rafineri işçilerinin grevi sonrası hükümet, işi bırakanların bir kısmının göreve dönmesini kapsayan “zorla işe başlatma” prosedürünün devreye sokulması talimatı verdi. Prosedürle, “toplumun ihtiyaçlarını ciddi şekilde baltalayan bir grev durumunda”, çalışanlar işe dönmeye zorlanabilir. Buna karşı çıkan işçilere ise, 6 aya kadar hapis ve 10 bin avro para cezası uygulanabilir.

Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, Fransız hükümetinin akaryakıt istasyonlarının üçte birini yakıtsız bırakan rafineri grevlerine müdahaleye hazır olduğunu açıklamıştı. Ulaştırma Bakanı Clement Beaune de "Durum zorlu, bir çıkış yolu bulmamız gerekli. Refinerilerdeki blokajların, ablukaların devam etmesine izin veremeyiz" demişti. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler