1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fransız EDF 18 milyar euro zarar açıkladı

Fransız EDF 18 milyar euro zarar açıkladı

2021 yılında 4,7 milyar euro net kar elde eden Fransız enerji devi EDF, 2022 yılında 17,9 milyar euro ile rekor oranda zarar etti.

Fransız EDF 18 milyar euro zarar açıkladı

Enerji Günlüğü - Fransa kamu enerji şirketi EDF, 2022 yılı için 17.9 milyar euro ile rekor zarar açıkladı.

Fransa'nın devlet kontrolündeki enerji şirketi EDF (Électricité de France), 2022 yılında, Fransız tüketiciler için enerji fiyatlarına getirilen üst sınır ve bakım nedeniyle kapalı kalan çok sayıdaki nükleer santral yüzünden tarihinin en büyük üçüncü zararına imza attı. Beş milyon haneye elektrik ve gaz tedarik eden EDF’in geçtiğimiz yılki zararı 17,9 milyar euro olarak açıklandı. Şirket 2021 yılında 4,7 milyar euro net kar elde etmişti. EDF’in 2022 yılındaki net borcu ise 64,5 milyar euroya ulaştı.

“NGS’LER KAPALIYDI, DIŞARIDAN FAHİŞ FİYATA ELEKTRİK SATIN ALINDI”

EDF CEO’su Luc Remont, zararın yüzde 70’den fazla ciro artışına rağmen kaydedildiğini belirtti. Remont, birçok nükleer reaktörün bakım nedeniyle kapalı olması yüzünden dışarıdan fahiş fiyatlarda elektrik satın alındığını kaydederek, hükümetin ‘tarife kalkanı’ nedeniyle müşterilerine bu fiyat farkının yansıtılmadığını, bu durumun da zarara neden olduğunu ifade etti. Remont 2023 yılında kar oranının yükseltilmesinin hedeflendiğini kaydetti. 

Emmanuel Macron hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tüketiciler için bir “tarife kalkanı" uygulayarak karşılık verdi ve enerji şirketlerini 2022'de yüzde 4, 2023'te yüzde 15 zamla sınırlayarak enflasyonu diğer Avrupa ülkelerinden daha düşük tuttu.

EDF, elektrik fiyatlarındaki artışı sınırlayan hükümete karşı bu yılki zararını karşılaması için Ağustos ayında tazminat davası açmıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler