1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fransız EDF Polonya'da nükleer kurmaya talip

Fransız EDF Polonya'da nükleer kurmaya talip

Fransız enerji şirketi EDF, Polonya’nın kurmayı hedeflediği nükleer reaktörlerin inşası için ön teklif sundu. 

Fransız EDF Polonya'da nükleer kurmaya talip

Enerji Günlüğü - Fransız enerji şirketi EDF, Polonya’nın kurmayı hedeflediği nükleer reaktörlerin inşası için ön teklif sundu. 

Fransız elektrik şirketi EDF, Polonya'da dört ila altı Avrupa Basınçlı Reaktör (EPR) nükleer reaktörü inşa etmek için Polonya hükümetine bağlayıcı olmayan bir ön teklif sundu. EDF'nin teklifi, reaktörler için mühendislik, tedarik ve inşaat hizmetlerini kapsıyor. Ayrıca tesis konfigürasyonu, endüstriyel şema, yerel tedarik zincirinin geliştirilmesi için planlar, tahmini maliyet ve zamanlama gibi diğer önemli hususları da içeriyor. Reaktörler iki veya üç sahada inşa edilecek ve toplam kurulu güç üretim kapasitesi 6 bin 600 MWe ile 9 bin 900 MWe arasında olacak. 

POLONYA’NIN ELEKTRİK İHTİYACININ %40’INI KARŞILAYACAK

EDF, ön teklifinin Polonya hükümetinin geçen Ekim ayında kabul ettiği Polonya Nükleer Enerji Programında (PPEJ) yer alan tüm hedefleri karşılamayı hedeflediğini açıkladı. EDF yaptığı açıklamada, EPR tabanlı bu nükleer programın Polonya ekonomisine sayısız fayda sağlayacağını ve ülkenin enerji bağımsızlığına katkıda bulunacağını belirterek, reaktörlerin en az 60 yıl boyunca elektrik sağlayacağını ve Polonya'nın mevcut elektrik talebinin %40'ı kadarını karşılayacağını kaydetti. Ayrıca reaktörlerin yılda 55 milyon tona kadar CO₂ emisyonunu önleyerek net sıfıra giden yola önemli ölçüde katkıda bulunacağı da ifade edildi.

Elektriğinin büyük çoğunluğunu kömür yakıtlı santrallerden üreten Polonya, üyesi olduğu AB’nin iklim hedeflerine uyum çerçevesinde büyük bir baskı ile karşı karşıya. Bu kapsamda Polonya ilk büyük nükleer reaktörünün 2033 yılına kadar faaliyete geçmesini hedefliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler