1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. G.Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan ile elektrik bağlantısında önemli adım

G.Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan ile elektrik bağlantısında önemli adım

Enerji Günlüğü - İsrail-Kıbrıs-Girit-Yunanistan arasında deniz altına döşenecek yüksek kapasiteli bir elektrik bağlantısı (enterkonnekte) projesi...

G.Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan ile elektrik bağlantısında önemli adım

Enerji Günlüğü - İsrail-Kıbrıs-Girit-Yunanistan arasında deniz altına döşenecek yüksek kapasiteli bir elektrik bağlantısı (enterkonnekte) projesi evrakları G.Kıbrıs yetkililerine teslim edildi.

Kıbrıs adasının enerji izolasyonunu kırmaya ve yine AB enerji arz güvenliğini arttırmaya yönelik önemli bir adım atıldı. Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanista'ın elektrik şebekelerinin birbirine bağlanması (enterkonnekte) projesinde evraklar Güney Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu'na sunuldu.

Güney Kıbrıs'ın en büyük yatırımı olacak olan üç ülkeyi deniz altından birbirine bağlayacak elektrik kablosu döşenmesine dayanan EuroAsia Interconnector projesini üç ülkenin ulusal elektrik kurumları ile birlikte yürütecek ve projeyi finanse edecek EuroAsia Interconnector şirketi CEO'su Nasos Ktorides, Güney Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu Başkanı Dr. Andreas Poulikkas'a başvuru evraklarını teslim etti. 

Benzer bir teslim töreni İsrail'de 25 Temmuz'da, Yunanistan'da da 22 Temmuz'da gerçekleştirilmişti. 

BİRİNCİ VE İKİNCİ AŞAMA MALİYETİ 3.5 MİLYAR EURO

EuroAsia Interconnector tarafından finanse edilecek projenin birinci ve ikinci aşamalarının 3.5 milyar Euro'ya malolması bekleniyor. Toplamda 1518 kilometrelik hattın ilk aşaması olan İsrail ve Kıbrıs arasındaki 329 km'lik kablo bağlantısının 2017 yılında başlaması planlanıyor. 

Hattın ikinci aşaması olan Yunanistan'daki Attica'yı Yunan Adası Girit'e bağlacak olan 310 km'lik hat ve üçüncü ve son aşama da Girit'i Kıbrıs'a bağlayacak olan 879 km'lik hat olacak. Projenin bitiş tarihi ise 2022 olarak hedefleniyor. 

İsrail karasularında bulunan muazzam doğalgaz yataklarından elde ettiği doğalgazı elektriğe çevirerek Avrupa'ya aktarmayı istiyor. Bu proje ile Avrupa'nın enerji güvenliği artacak. 

Öte yandan çözüm müzakereleri sırasında iki toplum lideri tarafından karar altına alınan Güven Artırıcı Önlemler kapsamında, Kıbrıs’ın her iki kesimindeki elektrik şebekesi, 2016 yılının ilk günü KIB-TEK ve Güney Kıbrıs Elektrik İdaresi yetkililerinin görüşmelerinin ardından Lefkoşa’nın Atalasa bölgesinde ve Güneşköy’ de kurulan iki bağlantıyla birleştirildi.

KIBRIS SORUNU ÇÖZÜM YOLUNA MI GİRDİ?

İSRAİL, YUNANİSTAN VE GÜNEŞ KIBRIS ARASINDA ENERJİ İŞBİRLİĞİ

KIBRIS ADASININ ELEKTRİK ŞEBEKELERİ BİRLEŞTİ

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler