1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısı için anlaşma imzaladı

Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısı için anlaşma imzaladı

Akdeniz’in altından geçecek kablo hattıyla Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın elektrik ağlarını bağlayacak olan “Euroasia Interconnector” projesi için taraflar bir anlaşma imzaladılar.

Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısı için anlaşma imzaladı

Enerji Günlüğü - Akdeniz’in altından geçecek kablo hattıyla Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın elektrik ağlarını bağlayacak olan “Euroasia Interconnector” projesi için taraflar bir anlaşma imzaladılar.

Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında 2 bin megavat kapasiteli "EuroAsia Interconnector" Projesi ile ilgili işbirliği konusunda bir Mutabakat Zaptı 8 Mart 2021 tarihinde imzalandı. İmzalanan anlaşma ile üç ülke fizibilite çalışmalarının yürütülmesi için gerekli izinlerin ve onayların zamanında verilmesinin yanı sıra ulusal elektrik düzenleme kurumları ile İletim Sistemi arasındaki görüşmeler ve koordinasyonu kolaylaştırmak için işbirliği yapacaklar.

Yapılan açıklamada, Projenin yeşil ekonomiye geçiş ve ekonomik büyümeyi çevre koruma ile tamamen uyumlu hale getirme çabalarının temel taşı olduğu vurgulanarak, “Hat inşa edildikten sonra, ek Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının (YEK) enerji tedarik bileşimlerimize entegrasyonunu kolaylaştıracak ve böylece Paris İklim Değişikliği Anlaşması kapsamındaki taahhütlerimizi yerine getirme kabiliyetimizi artıracak” denildi. 

İLK FAZ 2025’TE FAALİYETE GEÇECEK

Avrupa Komisyonu tarafından temel bir Ortak Çıkar Projesi olarak kabul edilen Avrasya Elektrik Bağlantısı (EuroAsia Interconnector ) Projesi, Kıbrıs Adası'nın enerji izolasyonunu kırmaya ve yine AB enerji arz güvenliğini arttırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Proje ile Akdeniz’in altından döşenecek 1518 kilometre uzunluğundaki kablo ile taraflara elektrik iletilmesi sağlanacak. EuroAsia Interconnector şirketi, EuroAsia Interconnector projesini üç ülkenin ulusal elektrik kurumları ile birlikte yürütecek ve projeyi finanse edecek. 

Hattın ilk aşaması İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki 329 km'lik kablo bağlantısı; ikinci aşaması Yunanistan'daki Attica'yı Yunan Adası Girit'e bağlacak olan 310 km'lik hat ve üçüncü ve son aşaması da Girit'i Güney Kıbrıs'a bağlayacak olan 879 km'lik hat olacak. Projenin ilk aşamasının 2025 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler