1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Kıbrıs izolasyonu gaz projeleriyle kıracak

Güney Kıbrıs izolasyonu gaz projeleriyle kıracak

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında denizaltı kablosu ile elektrik bağlantısı projesi (EuroAsia Interconnector) ve Doğu Akdeniz...

Güney Kıbrıs izolasyonu gaz projeleriyle kıracak

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında denizaltı kablosu ile elektrik bağlantısı projesi (EuroAsia Interconnector) ve Doğu Akdeniz doğal gaz boru hattı ile AB'ye bağlanacak.

AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'nin diğer AB üyesi ülkelerle herhangi bir enerji bağlantısının olmaması aşılmaya çalışılıyor. Avrupa Komisyonu'nun Enerji Birliği'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, geçtiğimiz hafta Brüksel'de panelde yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ın sadece Doğu Akdeniz'deki komşularıyla değil aynı zamanda Avrupa Birliği ile de daha iyi bağlar kurmasını sağlamak istediklerini belirterek, bunu sağlayacak projelerin fizibilite çalışmalarını beklediklerini söyledi.

Sefcovic, Kıbrıs karasularındaki yeni gaz kaynaklarının Yunanistan üzerinden Balkanlara da ulaşabileceğini ve bölgenin Rusya'ya olan doğalgaz bağımlılığını sonlandırabileceğini de söyledi. 

AB'nin ortak çıkar projeleri listesine giren Avrasya Enterkonnektörü, 400 kv 2000 MW'lık denizaltı kablosuyla 1,518 km'lik alanda İsrail , Kıbrıs , Girit ve Yunanistan anakarasını birbirine bağlama işini kapsiyor.  

1.700 kilometrelik Doğu Akdeniz doğal gaz boru hattı da Güney Kıbrıs'ın izolasyonunu kırmaya yardımcı olacak. Yunanlı DEPA ve İtalyan Edison şirketleri tarafından yürütülen hattın ön mühendislik çalışmalarının 2017 Aralık ayından önce tamamlanamayacağı ifade ediliyor. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler