1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. G. Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısına AB desteği

G. Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısına AB desteği

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ve Yunanistan arasında inşa edilmesi planlanan elektrik bağlantı hattı maliyetinin üçte biri, Avrupa Birliği (AB) tarafından karşılanacak.

G. Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısına AB desteği

Enerji Günlüğü - AB, Akdeniz’in altından geçecek kablo hattıyla Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın elektrik ağlarını bağlayacak olan “Euroasia Interconnector” projesi için 657 milyon euro destek verecek.

Türkiye’nin rotasının Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığından geçtiği gerekçesiyle AB, Yunanistan ve İsrail'e nota verdiği Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak olan Avrasya Elektrik Bağlantısı (EuroAsia Interconnector) projesine AB finansal destek sunacak. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanı Natasa Pilides, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından 657 milyon avro destek alacağını açıkladı. Pilides açıklamasında AB Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson'a devam eden desteği için teşekkür etti.

AB'nin 657 milyon euroluk desteği, İsrail-Kıbrıs-Yunanistan elektrik hattının planlanan maliyetinin üçte birini karşılayacak.

TÜRKİYE NOTA VERMİŞTİ

Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında 2 bin megavat kapasiteli "EuroAsia Interconnector" Projesi ile ilgili işbirliği konusunda Mutabakat Zaptı 8 Mart 2021 tarihinde imzalanmıştı. Bunun üzerine Türkiye, projenin rotasının Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığından geçtiği gerekçesiyle AB, Yunanistan ve İsrail'e nota vermişti.

PROJE AB’NİN ORTAK ÇIKAR PROJELERİNDEN

Avrasya Elektrik Bağlantısı (EuroAsia Interconnector ) Projesi, Avrupa Komisyonu tarafından temel bir Ortak Çıkar Projesi olarak kabul ediliyor. Proje, Kıbrıs Adası'nın enerji izolasyonunu kırmaya ve yine AB enerji arz güvenliğini arttırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Proje ile Akdeniz’in altından döşenecek 1518 kilometre uzunluğundaki kablo ile taraflara elektrik iletilmesi sağlanacak. Hattın ilk aşaması İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki 329 km'lik kablo bağlantısı; ikinci aşaması Yunanistan'daki Attica'yı Yunan Adası Girit'e bağlacak olan 310 km'lik hat ve üçüncü ve son aşaması da Girit'i Güney Kıbrıs'a bağlayacak olan 879 km'lik hat olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler