1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye’den Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısına nota

Türkiye’den Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısına nota

Türkiye, karasularından geçen Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın elektrik bağlantısı için İsrail ve Yunanistan'a nota verdi.

Türkiye’den Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan elektrik bağlantısına nota

Enerji Günlüğü - Türkiye, karasularından geçen Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan’ın elektrik bağlantısı için İsrail ve Yunanistan'a nota verdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), İsrail ve Yunanistan, elektrik ağlarını bağlayacak olan “Euroasia Interconnector” projesi için geçen hafta bir anlaşma imzaladılar. Türkiye ise üç ülke arasında elektrik bağlantısı kurulmasını hedefleyen bu projenin güzergâhının Türkiye karasularından geçmesi sebebiyle İsrail ve Yunanistan'a nota verdi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da yaptığı açıklamada Yunanistan ile görüşmelere önem verdiklerini belirterek Yunanistan'a "uzlaşmaz ve kışkırtıcı tutumlarından bir an önce vazgeçmeleri" çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu tarafından temel bir Ortak Çıkar Projesi olarak kabul edilen Avrasya Elektrik Bağlantısı (EuroAsia Interconnector ) Projesi, Kıbrıs Adası'nın enerji izolasyonunu kırmaya ve yine AB enerji arz güvenliğini arttırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Proje ile Akdeniz’in altından döşenecek 1518 kilometre uzunluğundaki kablo ile taraflara elektrik iletilmesi sağlanacak. EuroAsia Interconnector şirketi, EuroAsia Interconnector projesini üç ülkenin ulusal elektrik kurumları ile birlikte yürütecek ve projeyi finanse edecek. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler