1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs elektrik bağlantısı çalışmaları başlıyor

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs elektrik bağlantısı çalışmaları başlıyor

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan'ın elektrik şebekelerinin denizaltından birbirine bağlanması (enterkonnekte) projesinde çalışmalar...

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs elektrik bağlantısı çalışmaları başlıyor

Enerji Günlüğü - Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan'ın elektrik şebekelerinin denizaltından birbirine bağlanması (enterkonnekte) projesinde çalışmalar gelecek yılın ilk çeyreğinde başlayacak.

Doğu Akdeniz’de doğal gaz yataklarının keşfedilmesinin ardından artan İsrail ve Güney Kıbrıs arasında işbirliği projeleri yavaş yavaş hayata geçiriliyor. Lefkoşa’da açıklama yapan Avrasya Elektrik Bağlantısı (EuroAsia Interconnector ) projesinin Başkanı Nasos Ktorides, İsrailli denetçilerin projeye gelecek ay onay vermesinin beklendiğini söyledi.

Akdeniz’in altından döşenecek ve 2 bin megavat kapasiteli 1520 kilometre uzunluğundaki kablo tüm taraflara elektrik iletilmesini sağlayacak. Kıbrıs adasının enerji izolasyonunu kırmaya ve yine AB enerji arz güvenliğini arttırmaya yönelik önemli bir adım olan projenin ilk aşamasının 3,5 milyar Euro’ya (4,13 milyar dolar) mal olacağı tahmin ediliyor. EuroAsia Interconnector şirketi, EuroAsia Interconnector projesini üç ülkenin ulusal elektrik kurumları ile birlikte yürütecek ve projeyi finanse edecek.

Toplamda 1518 kilometrelik hattın ilk aşaması olan İsrail ve Kıbrıs arasındaki 329 km'lik kablo bağlantısı çalışmalarının bu yıl başlaması planlanıyordu.

Hattın ikinci aşaması olan Yunanistan'daki Attica'yı Yunan Adası Girit'e bağlacak olan 310 km'lik hat ve üçüncü ve son aşama da Girit'i Kıbrıs'a bağlayacak olan 879 km'lik hat olacak. Projenin bitiş tarihi ise 2022 olarak hedefleniyor. 

KIBRIS SORUNU ÇÖZÜM YOLUNA MI GİRDİ?

İSRAİL, YUNANİSTAN VE GÜNEŞ KIBRIS ARASINDA ENERJİ İŞBİRLİĞİ

KIBRIS ADASININ ELEKTRİK ŞEBEKELERİ BİRLEŞTİ

G.KIBRIS, İSRAİL VE YUNANİSTAN İLE ELEKTRİK BAĞLANTISINDA ÖNEMLİ ADIM

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler