1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. G20 ülkeleri kömüre yatırımda hız kesmiyor

G20 ülkeleri kömüre yatırımda hız kesmiyor

Enerji Günlüğü - Kendi ülkeleri içinde iklim mücadelesi yürüten G20 ülkeleri, son dokuz yılda yurtdışı kömür projelerine 76 milyar Dolar yatırım...

G20 ülkeleri kömüre yatırımda hız kesmiyor

Enerji Günlüğü - Kendi ülkeleri içinde iklim mücadelesi yürüten G20 ülkeleri, son dokuz yılda yurtdışı kömür projelerine 76 milyar Dolar yatırım yaptı.

Doğal Varlıkları Koruma Konseyi’nin Fas’taki COP22 İklim Zirvesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla duyurduğu “Karbon Kapanı: Uluslararası Kömür Finansmanı, Paris Anlaşması’nın ve Temiz Enerji’nin Önünü Tıkıyor” adlı rapora göre, Dünyanın en büyük kirleticileri bir yandan Paris Anlaşması’nı onaylayıp iklim değişikliğiyle mücadele için kendi ülke sınırları içinde karbon salımını azaltma taahhütleri verirken, diğer yandan başka ülkelerde kömürün gelişimini destekleyerek karbon kirliliğinin önünü açıyor. 

Rapora göre, 2007 ve 2015 yılları arasında, başta Çin, Japonya, Almanya, Güney Kore ve ABD olmak üzere G20 ülkeleri, Vietnam, Güney Afrika, Avustralya ve Endonezya gibi ülkelerde kömürün gelişimi için 76 milyar Dolar yatırım yaptı. Bunun beşte dördünü Çin, Japonya, Almanya ve Güney Kore gerçekleştirdi. Çin 25 milyar dolar Japonya 21 milyar Dolar Almanya 9 milyar Dolar Güney Kore 7 milyar Dolar G20 ülkeleri 24 milyar Dolar değerinde yeni kömürlü termik santral projesine daha yatırım yapmayı planlıyor Japonya 10 milyar Dolar Çin 8 milyar Dolar Güney Kore 2 milyar Dolar yeni finansman planlıyor G20 ülkelerinin yaptığı kömür finansmanından en fazla pay alan ülkeler ise aynı zamanda G20 ülkesi de olan Endonezya (11 Milyar Dolar), Vietnam (10 Milyar Dolar) ve Güney Afrika (7 Milyar Dolar).

Gelecek kömür projeleri için en fazla finansman sağlayan ülke Paris Anlaşması’nı imzalayan ülkelerden biri olan Japonya. Japonya, dış ülkelerde kömürün gelişmesi ve kömürlü termik santraller için sağlayacağı finansmanı artırmayı planlıyor.

İKLİMİ KANDIRAMAZSINIZ

NRDC Uluslararası İklim Savunucusu ve raporun yazarlarından Han Chen, “Bir öyle bir böyle davranarak iklimi kandıramazsınız. Bu ülkelerin, bir yandan kendi ülkelerinde iklim değişikliğiyle mücadele ettikleriyle övünürken, diğer ülkelerde kömürün inanılmaz derecede büyümesine finansman sağlamaları kabul edilemez. Hem insanlara daha fazla iş imkanı yaratmak, hem de gezegenimizi iklim felaketinden kurtarmak için, kirli enerjiye milyarlarca dolar akıtmayı bırakıp, temiz, yenilenebilir enerjilere ve enerji verimliliğine finansman sağlamaları gerekiyor.” dedi. 

RAPORDA SUNULAN ÖNERİLER

Rapor, aşağıdaki önerilerde bulunuyor: 

Aynı zamanda OECD üyesi olan G20 ülkeleri, sadece kömürlü termik santrallerin değil, kömür arama ve madenciliği gibi kömürle ilgili tüm faaliyetlere finansmanı sınırlamalı. 

Karar vericiler, kömür finansmanının sınırlandırılması için net ilkeler ortaya koymalı. Bu ilkeler ulusal koşullarla aynı çizgide olmalı, gelecekteki enerji yatırımlarının Paris Anlaşması’yla uyumlu olmasını sağlamalı, dışsallık maliyeti konusunda gerekli hesaplamalar yapılmalı. 

Hükümetler ve çok uluslu kurumlar tüm kamu kurumlarının –ihracat kredisi kuruluşları, kalkınma bankaları, çoğunluğu kamunun elinde olan bankalar gibi- kömür finansmanını açıklamalı. 

Önceki ve Sonraki Haberler