1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. G7 ülkelerinden Rusya’ya nükleer santral talebi

G7 ülkelerinden Rusya’ya nükleer santral talebi

G7 ülkeleri, Rusya’dan Zaporijya Nükleer Santrali’nin ve ve ülkedeki diğer santrallerin kontrolünü Ukrayna'ya bırakmasını istedi.

G7 ülkelerinden Rusya’ya nükleer santral talebi

Enerji Günlüğü - G7 ülkeleri dışişleri bakanları Ukrayna’da Rusya’nın işgal ettiği Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’nden çekilmesini talep etti. 

Ukrayna'nın güneydoğusunda, Rus güçlerinin kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijya nükleer enerji santraline yeniden saldırılar düzenlendi. Cuma günü yapılan saldırıların yüksek voltajlı bir enerji hattını vurması, bir reaktörün operatörlerle bağlantısının kesilmesine neden oldu, ancak nükleer sızıntı tespit edilmedi. Saldırının ardından Rusya ve Ukrayna birbirlerini suçladı.

Yaşanan bu gelişmeler üzerine G7 ülkelerinin dışişleri bakanları bir açıklama yayımlayarak Rusya'dan, Zaporijya'da bulunan nükleer santralden ve ülkedeki diğer santrallerden derhâl çekilmesini ve kontrollerinin Ukrayna'ya bırakmasını talep etti. Açıklamada, "Rusya'nın, Zaporijya nükleer santralinin yanı sıra Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki tüm nükleer tesislerin tam kontrolünü derhal yasal sahibi Ukrayna'ya geri vermesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Zaporijya Nükleer Santrali'ne herhangi bir saldırının "intihara yol açacağını" söylemişti. 

Zaporijya Nükleer Santrali, başında Ukraynalı bir yetkiliyle birlikte Rus kontrolünde faaliyetlerine devam ediyor. Mart ayında Rus güçlerinin kontrolüne geçen tesis hala Ukraynalı teknisyenler tarafından işletiliyor. 

Zaporijya nükleer enerji santrali Ukrayna'nın dört nükleer enerji santralinden biri. Nükleer enerji, ülkenin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler