1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gaz yakan cihazlara yerli damgası yolda!

Gaz yakan cihazlara yerli damgası yolda!

Gaz yakan cihazların önemli parçalarının yurt içinde üretilmesi sağlanarak, yıllık 350 milyon liralık ithalatın önüne geçilecek. 

Gaz yakan cihazlara yerli damgası yolda!

Enerji Günlüğü - Gaz yakan cihazların önemli parçalarının yurt içinde üretilmesi sağlanarak, yıllık 350 milyon liralık ithalatın önüne geçilecek. 

Türkiye’de yaygın şekilde kullanılan gaz yakan cihazların önemli parçalarının yurt içinde üretilmesini sağlayacak Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi kuruldu. Merkez, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle, Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İTÜNOVA) işbirliğiyle hayata geçiriliyor. 

Konuya ilişkin Protokol,  DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve  İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol tarafından imzalandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fuat Şimşek imza töreninde yaptığı konuşmada, projenin yurtdışından ithal edilen komponentlerin yerlileştirilmesini hedeflediğini vurguladı. 

DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi’nin, üretimde yerlilik oranının artırılması için çalışmaların yürütüleceği bir teknoloji geliştirme merkezi niteliğinde olacağını söyledi. İthalat girdilerini en alt seviyeye çekmeye yönelik çalışmalarda bulunacaklarını kaydeden Vardan “Kombi, kazan, brülör, doğal gaz sobası, panel radyatörler ve radyant ısıtıcıları gibi yoğuşmalı cihazların bazı komponentlerini ithal ediyoruz.  Bugün ağırlığı Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden yıllık yaklaşık 300-350 milyon TL’lik ithalat yapıyoruz. Bu ithalat tutarını yerli üretime döndürerek sektörün dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

İLK YERLİ PARÇALAR 2018’DE

İTÜNOVA’da faaliyetine başlayacak Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi’nde öncelikle yoğuşmalı cihazların ithal edilen gaz valfi, fan, pompa, üç yollu vana motoru, eşanjör ve sensörler gibi önemli komponentlerinin yerlileştirilmesi ve yerli üreticiler tarafından üretilmesi konusunda çalışmalar yapılacak. İlk Ar-Ge sonuçlarını 2017 yılında almayı, 2018 yılında ise üretimdeki yerli parça kullanımının hedelenen düzeylerde gerçekleşmesi amaçlanıyor. 

İTÜ Rektör Yardımcısı İbrahim Özkol da üniversite sanayi işbirliğinde yürütülecek Gaz Yakan Cihazlar Proje Merkezi projesiyle, İTÜNOVA’da, kombi ve komponent üreticilerinin bir araya gelerek teknoloji geliştirme konusunda önemli bir sinerji oluşturacağını söyledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler