1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gaz zengini İran’da doğal gaz sıkıntısı!

Gaz zengini İran’da doğal gaz sıkıntısı!

İran'ın 7 eyaletinde doğal gaz kullanımını azaltmak ve enerji tasarrufu için bazı devlet daireleri tatil edildi. Bazı okullar da tatil edilirken, bazı eyaletlerde konutlara da gaz tedarikinde sorunlar yaşanıyor.

Gaz zengini İran’da doğal gaz sıkıntısı!

Enerji Günlüğü - Doğal gaz zengini İran, sert kış koşulları nedeniyle doğal gaz arzında sıkıntı yaşıyor. Ülkede devlet daireleri ve üniversiteler tatil edilirken, yaklaşık 90 bin konuta ise doğal gaz verilemiyor. 

34 trilyon metreküp gaz rezervi ile dünya genelinde Rusya'dan sonra ikinci en büyük gaz rezervine sahip ülke konumunda bulunan İran, çetin kış koşullarının etkisiyle gaz arzı krizi yaşıyor. Artan gaz talebi ve Türkmenistan gazının kesilmesi ile gaz arzında sorunlar yaşayan İran’ın bazı bölgelerinde kamu kurumları ile okullar tatil edildi. Bazı okullarda uzaktan eğitim kararı alınırken, yaklaşık 90 bin konuta da doğal gaz sağlanamıyor. 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yaptığı açıklamada, doğal gaz kullanımını azaltmak için devlet dairelerini tatil etmenin çözüm olmadığını ancak evlerde gaz kesintisine gidilmemesi için bu yönde karar alındığını söyledi. Reisi, ülke genelinde gaz kesintilerinin yaşanmadığını kaydetti. 

Botaş geçtiğimiz günlerde, Gürbulak-Ağrı giriş noktasından sağlanan İran doğal gazının, İran İletim Şebekesinden kaynaklı bir arıza nedeniyle 01.01.2023 tarihinden itibaren %70 oranında azaldığını açıklamıştı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler