1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi açıldı

GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi açıldı

Doğal gaz ile hidrojeni harmanlamak ve elde edilecek karışımın iletim, dağıtım ve kullanımına ilişkin altyapıyı etmek etmek amacıyla kurulan GAZBİR-GAZMER CleanGas Temiz Enerji Merkezi açıldı.

GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi açıldı

Enerji Günlüğü - Doğal gaz ile hidrojeni harmanlamak ve elde edilecek karışımın iletim, dağıtım ve kullanımına ilişkin altyapıyı etmek etmek amacıyla kurulan GAZBİR-GAZMER CleanGas Temiz Enerji Merkezi açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği’nin iştiraki GAZBİR-GAZMER tarafından Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Temiz Enerji Merkezi’nin açılışını yaptı. Törene GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan da katıldı.

GELECEĞİN ENERJİ TAŞIYICISI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, törende yaptığı konuşmada, bütün dünyada başta hidrojen başta olmak üzere tüm alternatif enerji kaynakları üzerine yoğun bir ar-ge faaliyeti yürütüldüğünü söyledi. Pek çok çalışma henüz emekleme döneminde olsa da hidrojenin geleceğin enerji taşıyıcısı olarak nitelendirildiğini vurgulayan Dönmez “Öyle anlaşılıyor ki hidrojenin adını gelecekte çok daha fazla duymaya başlayacağız” dedi.

HİDROJEN ENERJİDE ÖNEMLİ PAY SAHİBİ

Doğada saf halde bulunmasa da hidrojenin büyük bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, “Hidrojeni de yerli kaynaklarımız arasında saymamız gerekiyor. Çünkü su her tarafta var. Fakat hidrojenin tüm enerji sisteminin tek oyuncusu olacağını söylersek, gerçeği yansıtmamış oluruz. Gelecekteki enerji portföyümüzde önemli bir yere sahip olacak ancak şu an bunun büyük bir oran olacağını bilmiyoruz” ifadesini kullandı.

GAZ ŞEBEKESİ HİDROJENE UYGUN MU?

Türkiye’nin hidrojen stratejisinin temelinde blending, yani harmanlama yaklaşımının yer aldığını kaydeden Dönmez, “Yani mevcut doğalgaz şebekesine hidrojen karıştırma söz konusu. Türkiye’nin doğalgaz altyapısı çok yeni. Hidrojen için bu şebekeyi kullanmak bir yerde, milli servetin de korunmasını ve daha verimli kullanılmasını sağlamak demektir. Referans senaryomuz mevcut gaz sisteminin aşamalı ve öğrenilen bir süreçle hidrojen karışımları ile işletilmesidir” diye konuştu.

6 MİLYON TL HARCANDI”

GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi’nin temeli Ocak 2020’de atıldı. Merkez için toplam 6 milyon TL harcandı. Bu tutarı, Türkiye’nin en büyük doğal gaz dağıtıcısı konumumdaki Aksa Doğalgaz ile ENERYA Enerji karşıladı. Merkez’de yapılan doğalgaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazların beslenmesi projesi bir ilk. Laboratuvarda yüzde 5, 10, 15 ve 20’ye kadar hidrojen ile yine yüzde 95, 90, 85 ve 80’ye kadar doğalgaz karışımları elde edildi. Bu karışımın günlük hayatta kullanılan cihazlarda yakılıp yakılamayacağına ilişkin testler yapıldı ve olumlu sonuçlar elde edildi.

VERİMLİLİK VE EKONOMİ

GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi Laboratuvarı’da doğal gaz hidrojen harmanlaması dışında işler de yapılacak. Bakan Dönmez şunları söyledi:

“Proje ekibince geliştirilmiş gaz karışımı ve kontrol sistemleri kullanılarak hidrojen ve doğal gaz karışımının yakma sistemlerinde test edilmesi, verimi, performans ölçütleriyle değerlendirilmesi, çevresel etkileri ve yine ekonomik açıdan değerlendirilmeleri de yine bu tesis bünyesinde geliştirilmiş olacak.”

Mehmet KARA / Enerji Günlüğü - KONYA

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler