1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Akman: Hidrojen-doğal gaz evliliğine 12.8 milyon lira harcandı

Akman: Hidrojen-doğal gaz evliliğine 12.8 milyon lira harcandı

Enerjide dışa bağımlılığı ve karbon salımını azaltmak amacıyla hidrojen ve doğal gazı karıştırarak kullanmaya yönelik ar-ge çalışmaları için kurulan laboratuvarlar için 12.8 milyon lira harcandı.

Akman: Hidrojen-doğal gaz evliliğine 12.8 milyon lira harcandı

Enerji Günlüğü- Enerjide dışa bağımlılığı ve karbon salımını azaltmak amacıyla hidrojen ve doğal gazı karıştırarak kullanmaya yönelik ar-ge çalışmaları için kurulan laboratuvarlar için 12.8 milyon lira harcandı.

GAZBİR-GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali AKMAN, Konya’da kurulan Temiz Enerji Teknolojleri Merkezi ile ilgili Enerji Günlüğü’ne çeşitli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Paris İklim Antlaşması’na taraf olsa da, sera gazı azaltma yükümlülüğüne ilişkin maddelerine çekince koyduğunu hatırlattı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında dekarbonizasyon çalışmalarına ciddi kaynaklar ayırdıklarını vurgulayan Akman “Türkiye’nin de süreç dışında kalması düşünülemezdi. Bu sebeple yenilenebilir kaynaklar vasıtasıyla hidrojen üretimi ve kullanımı projelerini başlattık” dedi.

HİDROJEN ORANINDA SINIRLAR ZORLANDI

Mustafa Ali Akman’ın verdiği bilgiye göre, GAZBİR-GAZMER, TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile hidrojenin doğal gaz hatlarında hacimsel olarak yüzde 5 oranında karıştırılması ve elde edilen kompozit gazın mevcut iç tesisatlarda yakılarak test edilmesini sağladı. Projenin Aksa Doğal gaz AŞ ve Enerya AŞ tarafından sağlanan 6 milyon TL’lik araştırma bütçesi ile hayata geçirildiğini kaydeden Genel Müdür Mustafa Ali Akman, sınırları zorlayarak, hidrojen oranını yüzde 20 düzeyine kadar çıkaran çalışmalar yaparak çalışmaları ilerlettiklerini anlattı.

5 LABORATUVARA 12.8 MİLYON TL

Mustafa Ali Akman, “ 2008 yılından beri büyümesini sürdüren Gazbir-Gazmer’in teknik merkezi ve ona iştirakı olan 96 teknik personeliyle tüm zamanların rekourunu kırdık ve pandemiye rağmen tüm faaliyetlerimizde 1 milyon tl gibi bir ciroya ulaştık” dedi. Sektörün asıl amacının iş güvenliğini artırarak güvenli bir doğalgaz piyasası oluşturmak olduğunu söyleyen Akman, bununla beraber oluşturdukları 5 labarotuvara toplam 12.8 milyon tl yatırım yaptıklarını söyledi.

Sena N. CAMUZCU - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler