1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Hidrojen yeni ihracat ürünü olacak

Dönmez: Hidrojen yeni ihracat ürünü olacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, hidrojenin Türkiye’nin enerji stratejisinin en önemli bileşenlerinden biri olduğunu belirterek “Avrupa’ya ihracat imkanlarını değerlendiriyoruz. İnşallah bu da yeni bir ticaret, ihracat kapımız olur” dedi.

Dönmez: Hidrojen yeni ihracat ürünü olacak

Enerji Günülğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, hidrojenin Türkiye’nin enerji stratejisinin en önemli bileşenlerinden biri olduğunu belirterek yeşil hidrojen ihracat potansiyeli üzerinde çalıştıklarını söyledi. Dönmez “Avrupa’ya ihracat imkanlarını değerlendiriyoruz. İnşallah bu da yeni bir ticaret, ihracat kapımız olur” dedi.

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tüm dünyada altertanif enerji kaynakları üzerine yoğun Ar-Ge faaliyetleri yürütüldüğüne dikkat çekerek hidrojenin de bunlar arasında başı çektiğini vurguladı. Uzmanların hidrojeni “geleceğin enerji taşıyıcısı” olarak nitelendirdiğini kaydeden Bakan dönmez “Öyle anlaşılıyor ki hidrojenin adını gelecekte çok daha fazla duymaya başlayacağız” dedi.

GÜNEŞİN YÜZDE 90’I HİDROJEN VE HELYUM

Hidrojenin çok önemli bir enerji kaynağı olduğunun altını çizen Dönmez, “Mesela bizim yıldızımız güneş, yüzde 90’ın üzerinde hidrojen ve helyumdan oluşuyor. Herhalde evrende bundan daha fazla bir enerji kaynağı henüz bilmiyoruz. Diğer yıldızlarda da olanlar hidrojen ve helyum üzerinde dönüyor. Biz de bu süreçte temkinli fakat istekli ve azimli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüreceğiz” diye, konuştu.

MÜVELLİD’ÜLMA: SU ÇIKARAN, SU DOĞURAN

Hidrojen kelimesinin sözlükteki eski karşılıklarına da değinen Bakan Dönmez, “Eskilerimizin müvellid’ülma, yani su doğuran, su çıkartan dedikleri hidrojen Türkiye’nin enerji stratejilerinin geleceğinde yer almasını istediğimiz bir enerji kaynağı” ifadesini kullandı. Dönmez, hidrojene yaklaşımlarının daha fazla yenilenebilir enerjiyi sisteme dahil etmeyi, ısı sektörünü karbon emisyonsuz bir hale getirmeyi, hidrojen depolama amacıyla Türkiye’de bol miktarda bulunan bor madenini tutucu olarak kullanmayı ve bu alanda teknoloji geliştirmeyi kapsadığının altını çizdi.

YERLİ KANAKLARIN İLK SIRASINDA

Suyun, iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğuna işaret eden Bakan Dönmez, “Su her tarafta var. Demek ki kaynak bol. Ama hidrojen tek başına değil bir yerde geçmişte evlilikler yapmış, bağımlılık oluşturmuş, onlardan ayrıştırmamız gerekiyor. Türkiye’nin yerli kaynaklarını sayarken artık hidrojeni de bunlar arasına koymamız gerekiyor” dedi.

HİDROJEN KULLANIMI HARMANLAMAYLA BAŞLIYOR

Avrupa’nın son dönemde hidrojen çalışmalarını yoğunlaştırmaya çalıştırdığı anlatan Bakan Dönmez, Türkiye’nin hidrojen konusundaki stratejisinin temelinde blending (harmanlama), yani mevcut doğalgaz şebekesine hidrojen karıştırmanın yer aldığını anlattı. Dönmez şöyle dedi: “Türkiye’nin doğalgaz altyapısı çok yeni. Hidojen için bu şebekeyi kullanmak bir yerde, milli servetin de korunmasını ve daha verimli kullanılmasını sağlamak demektir. Ayrı ayrı yerlerde kısa orta mesafe hidrojen hatları kurulması düşünülebilir. Ama referans senaryomuz mevcut gaz sisteminin aşamalı ve öğrenilen bir süreçle hidrojen karışımları ile işletilmesi.”

AVRUPALILAR İLGİLİ, YENİ İHRACAT ÜRÜNÜ

Enerji Bakanı Dönmez, elektroliz yoluyla sudan elde edilen hidrojeni özellikle yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi amaçladıklarının da altını çizdi “Çünkü elektroliz yaparken elektrik enerjisine ihtiyacımız var” dedi. Fatih Dönmez “Yeşil hidrojen konusunda birçok yabancı şirket ve kurum Türkiye’nin ihracat potansiyeline büyük ilgi gösteriyor. Bizler de yeşil hidrojene dair ihracat potansiyellerimizi çalışmaya başladık. Avrupa’ya ihracat imkanlarını değerlendiriyoruz. İnşallah bu da yeni bir ticaret ihracat kapımız olur” diye konuştu.

DİZEL YERİNE HİDROJENLİ LOKOMOTİF

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de taşımacılık alanında daha çok LNG ve CNG kamyonlarının görüldüğünü hatırlatarak “Bizim hidrojene en çok şans verdiğimiz alan yine raylı sistemler. Yani trenler ve ağır taşımacılık alanları. Bu konuyla ilgili büyük tren üreticilerinin de dizel trenleri hidrojenliye çevirme fikirlerini görüyoruz. Bunu da gündemimizde tutmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

HİDROJEN STRATEJİSİ BU YIL AÇIKLANACAK

Bu yıl içinde “Türkiye’nin Hidrojen Stratejisi”ni yayınlayacaklarını açıklayan Dönmez şöyle dedi: “Beklentimiz bu stratejinin tüm adımlarının ayrıntılı bir şekilde tartışılarak olgunlaştırılması. Dinleyeceğiz, ortak aklı oluşturacağız, (arkadaşlar yol haritamız budur) deyip paylaşacağız ve tüm sektörel paydaşlarla birlikte yürüyeceğiz. Konuşarak tartışarak müzakere ederek hatalarımızdan ders çıkararak ama en önemlisi pozitif bir gündemle, eylemle ilerleyerek bu işi nihayete erdireceğimize inanıyorum.”

KARIŞIM TESTLERİ UMUT VERİYOR

Bakan Fatih Dönmez, GAZBİR-GAZMER tarafından Konya’da kurulan Temiz Enerji Merkezi Laboratuvarı’nda test amaçlı olarak yüzde 5, 10, 15 ve 20’ye kadar hidrojen ile yine yüzde 95 ve yüzde 80’e kadar doğalgaz karışımı sağlanarak testler yapıldığını hatırlattı. Elde edilen karışımların çeşitli cihazlarda yakılıp test edildiğini anlatan Dönmez, “İlk sonuçlar da pozitif ve bu çalışmaları başarıyla sonuçlandırma adına sonraki aşamalar için bize büyük cesaret verdi” diye konuştu.

YERLİ KÖMÜRDEN HİDROJEN

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de halen doğal gazdan üretilmiş gri hidrojenin rafinerilerde kullanıldığını söyledi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Bizim için bunun yerli kaynaklardan üretilmesi önemli. Yani hidrojen üretimi için yerli kömürümüzü tercih edeceğiz” dedi.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler