1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. GAZBİR Hidrojen-doğal gaz evliliğine doğru!

GAZBİR Hidrojen-doğal gaz evliliğine doğru!

Doğal gaza hidrojen karıştırıp hem daha yüksek enerji elde edilmesini sağlayacak, hem de Türkiye’nin enerji ithalatı faturasını düşürecek Temiz Enerji Teknoloji Merkezi açılıyor.

GAZBİR Hidrojen-doğal gaz evliliğine doğru!

Enerji Günlüğü - Doğal gaza hidrojen karıştırıp hem daha yüksek enerji elde edilmesini sağlayacak, hem de Türkiye’nin enerji ithalatı faturasını düşürecek Temiz Enerji Teknoloji Merkezi açılıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payının arttırılmasına yönelik çalışmalar yoğunlaştı. Bir yandan yenilenebilir kaynakları daha çok devreye alıp fosil yakıtların payını azaltmaya çalışırken, enerji verimliliği uygulamalarına da ciddi ağırlık veriliyor.

Bu tür çalışmaların tamamı tüm dünyada enerji dönüşümü kavramı altında toplanıyor. Bu konuda kritik rol biçilen unsurlardan biri ise hidrojen. Türkiye, hidrojenin kullanımı konusunda en ileri çalışmaların yapıldığı ülkeler arasında yer alıyor.

TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ

Bu alandaki çalışmalar adım adım sonuç vermeye başlıyor. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği GAZBİR’in kurduğu doğalgaz ve hidrojeni iç içe geçirecek Temiz Enerji Teknoloji Merkezi Konya’da açılıyor. AKSA Doğal Gaz ve ENERYA Enerji tarafından finanse edilen laboratuvarın açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından gerçekleştirilecek.

EMİSYON DA İTHALAT DA AZALACAK

Merkez’de yapılan ar-ge çalışmaları sayesinde, doğalgaza hidrojen enjekte edilerek, hem karbon yoğunluğu azaltılacak hem de Türkiye'nin doğalgaz ithalatı düşürülecek. “Enerji dönüşümünün kayıp halkası” olarak nitelendirilen hidrojenin, Konya’daki laboratuvarda doğal gaz ile harmanlanıp temiz enerji olarak vatandaşlara ulaştırılması hedefleniyor.

DÖNMEZ: TÜM ÜLKEYE YAfatih-donmez.jpgYILACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hidrojenin belirli oranla doğal gaza enjekte edilerek kullanıma sunulacağını, bu sayede doğalgazın performansının da artacağı bilgisini paylaştı. Bakan Dönmez, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek hidrojenin doğal gaz ile harmanlanmasından elde edilecek kompozit gazın kullanımıyla bu yeni temiz enerji formunun, orta vadede tüm Türkiye’ye yayılacağını ifade etti.

ŞEBEKE YÜZDE 20’YE 80 HİDROJEN GAZ KARŞIŞIMINA UYGUN

GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Merkezi’nde bugüne kadar doğal gaza çeşitli oranlarda hidrojen karıştırma testleri yapıldı. Bu çalışmalarda doğal gaz ve hidrojen karışımındaki hidrojen payı yüzde 5, 10, 15 ve 20 seviyelerinde denendi. Elde edilen karışım, test amaçlı yakıldı. Elde edilen sonuçlara göre mevcut doğal gaz iç tesisatlarında ve tüketici cihazlarında önemli bir değişikliğe gerek kalmaksızın yüzde 20’si hidrojenden oluşan gaz karışımı kullanılabilecek durumda. Daha yüksek oranlara çıkmanın yan etkileri ve gerektirebileceği yatırım ve çözümler konusundaki çalışmalar ise devam ediyor.

yasar-arslan.jpgARSLAN: EMİSYONDA BELİRGİN DÜŞÜŞ

Türkiye Doğal Daz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, son 30 yılda hidrojen üretim teknolojilerinin geliştirilmesiyle hidrojen ekonomisinin her geçen gün büyüdüğünü belirtti. Doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasıyla son üç yılda sadece hanelerde 100 milyon ton civarında emisyon tasarrufu sağlandığını kaydeden Arslan “Bu sayede 20 milyon ton civarında zararlı maddenin doğaya salınması engellendi. Hidrojenin doğalgaz ile harmanlanması sonrası emisyon oranları çok daha belirgin oranlarda düşecek” dedi.

İNFO:

156.000 km

Türkiye’nin doğal gaz dağıtım şebeke uzunluğu.

68 milyon kişi

Doğal gaz ulaştırılan nüfus

55 milyon kişi

Doğal gaz tüketen kişi sayısı

46 milyar m3

Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler