1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İlk hidrojenli kargo gemisi Paris’te faaliyete geçiyor

İlk hidrojenli kargo gemisi Paris’te faaliyete geçiyor

Dünyanın hidrojenle çalışan ilk ticari kargo gemisi Paris’te Sein nehri üzerinde Compagnie Fluvial de Transport (CFT) şirketi tarafından bu yıl (2021) içinde faaliyete geçirilecek.

İlk hidrojenli kargo gemisi Paris’te faaliyete geçiyor

 

Enerji Günlüğü - Dünyanın hidrojenle çalışan ilk ticari kargo gemisi Paris’te Sein nehri üzerinde Compagnie Fluvial de Transport (CFT) şirketi tarafından bu yıl (2021) içinde faaliyete geçirilecek. 

Tüm dünyada iklim değişikliğiyle mücadelenin de etkisiyle yenilenebilir ve temiz enerjiler konusundaki çalışmalar arasında hidrojen giderek daha çok öne çıkıyor. Hidrojeni deniz taşımacılığında kullanmaya yönelik olarak Norveç ve Fransa’da yürütülen Flagships Projesi de bunlardan biri. Fransa’da iç sularda taşımacılık faaliyetleri yürüten Compagnie Fluvial de Transport (CFT), Flagsips kapsamında dünyanın ilk hidrojenle çalışan kargo gemisini hizmete sunmaya hazırlanıyor. Şirket şu anda Paris bölgesindeki nakliye gemileriyle kentsel dağıtım için yeni bir iş geliştiriyor. 

HİDROJEN YAKIT HÜCRELERİ 

CFT Direktörü Matthieu Blanc taşımacılık faaliyetleri kaynaklı emisyonları azaltma çalışmalarına öncülük etmekten memnuniyet duyduklarını belirterek “Su bazlı uygulamalarda hidrojen yakıt hücrelerinin üstün özelliklerini sergilemekten mutluyuz” dedi. 

Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi’nden Flagships Proje Koordinatörü Jyrki Mikkola ise ulusal ve uluslararası emisyon azaltma hedeflerine ulaşabilmek için "yeşil ve sürdürülebilir” bir denizcilik faaliyetinin ön şart olduğunu söyledi. Mikkola, “Yenilenebilir hidrojenden güç alan gemiler, nakliye kaynaklı emisyonların azaltılmasına ve şehirlerde ve diğer yoğun nüfuslu bölgelerde hava kalitesinin iyileştirilmesine önemli bir katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı. 

HİDROJENİN KULLANIM ALANLARI ARTIYOR 

Hem Avrupa Birliği (AB - EU) hem de denizcilik endüstrisi, hidrojeni iklim değişikliğini hafifletme çabalarında önemli bir katkı olarak görüyor. Flagships projesi, Fransa ve Norveç'te iki hidrojen gemisinin konuşlandırılması için Yakıt Hücreleri ve Hidrojen Ortak Girişimi (FCH JU) kapsamında AB’nin Araştırma ve İnovasyon programı Horizon 2020 tarafından 2018 yılında 5 milyon Euro finansman ile ödüllendirildi. Projenin ilk planı, Lyon bölgesinde bir hidrojen itmeli botu konuşlandırmaktı, ancak kargo taşımacılığında hidrojen için daha geniş potansiyel ortaya çıktıkça, demo itici bir iç kargo gemisine dönüştürüldü. Yeni gemiye malları Seine nehri boyunca paletlerde ve konteynerlerde taşımakla görevlendirilecek.

SIFIR EMİSYONLU GEMİLER 

Enerji dönüşümü kapsamında hidrojen teknolojilerinin denizcilik sektöründe ilgi gördüğünü belirten FCH JU İcra Direktörü Bart Biebuyck şöyle dedi: 

“Flagships bizim için çok heyecan verici bir proje, çünkü yeşil hidrojenle çalışan gemilerin kentsel nehirleri nasıl dekarbonize edebileceğini gösterme yolunda öncülük ediyor. Teknolojik yenilikleri ticari operasyonlara dönüştürerek sıfır emisyonlu iç gemileri her Avrupa kentinde gerçeğe dönüştürebiliriz.”

ZULU GEMİSİ NASIL ÇALIŞACAK? 

Paris’te Seine nehri üzerinde konuşlandırılacak Zulu adlı kargo gemisi, elektrolizden üretilen sıkıştırılmış hidrojen ile çalışacak. Zulu için gerekecek güç üretim sistemi, Ballard’ın yakıt hücreleriyle ABB Marine & Ports tarafından sağlanacak. LMG Marin, Paris bölgesindeki tedarikçiler tarafından sağlanan hidrojen ile detay tasarım çizimlerinden sorumlu.

FLAGSHIPS KONSORSİYUMUNDA KİMLER VAR? 

Flagships konsorsiyumunun, destek şirketi Sogestion (FR) ve Sogestran (FR) tarafından desteklenen Norled (NO) ve CFT (FR) olmak üzere iki gemi sahibi ile 12 Avrupalı ​​ortağı var. Denizcilik OEM ve entegratör şirketleri ABB Marine & Ports (FI) ve Westcon Power & Automation (NO); ve gemi tasarım şirketi LMG Marin (NO & FR) firması da bunlar arasında yer alıyor. Dünya lideri yakıt hücresi teknolojisi Ballard Europe (DK) tarafından, gemi enerji izleme ve yönetimi Pers-EE (FR) tarafından sağlanıyor. Yönetim ve yaygınlaştırma faaliyetleri sırasıyla VTT (FI) ve NCE Maritime CleanTech (NO) tarafından veriliyor.

AB HORIZON 2020’DEN FON AKTARIYOR  

Flagships projesi, 826215 Sayılı Hibe Anlaşması kapsamında Yakıt Hücreleri ve Hidrojen 2 Ortak Girişimi’nden fon almış durumda. Bu Ortak Girişim, Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon programı Hydrogen Europe ve Hydrogen Europe Research’ten destek alıyor.

YAKIT HÜCRELERİ VE HİDROJEN ORTAKLIĞI

Yakıt Hücreleri ve Hidrojen Ortak Girişimi (FCH JU), Avrupa endüstrisinin, araştırmanın, akademinin (Hydrogen Europe ve Hydrogen Europe Research tarafından temsil ediliyor) ve AB'nin (Avrupa Komisyonu tarafından temsil ediliyor), yakıt hücresi ve hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi için oluşturulmuş bir yapı. FCH JU, AB’yi araştırma ve inovasyonda ön plana çıkarmaya, teknolojinin faydalarını vatandaşlara getirmeye ve sektördeki rekabet gücünü artırmaya yardımcı olacak çeşitli projelere destek sunuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler