1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. GAZBİR’den hidrojene geçiş yol haritası önerileri

GAZBİR’den hidrojene geçiş yol haritası önerileri

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği GAZBİR, emniyetli ve güvenli bir hidrojene geçiş için bir yaklaşım ve politika belirlenmesi gerektiğini belirterek 4 aşamalı yol haritası önerdi.

GAZBİR’den hidrojene geçiş yol haritası önerileri

Enerji Günlüğü - GAZBİR, emniyetli ve güvenli bir hidrojene geçiş için Türkiye doğal gaz sektörü hidrojene geçiş yol haritasının belirlenmesi gerektiğini belirterek 4 aşamalı yol haritası önerdi.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR), Doğal Gaz Sektörü Hidrojene Geçişte Yol Haritası hazırladı. Konya’daki Temiz Enerji Merkezi’nde yürütülen doğal gaza hidrojen enjeksiyon çalışmaları esas alınarak hazırlanan “GAZBİR Doğal Gaz Sektörü Hidrojene Geçişte Yol Haritası Önerileri” çalışmasına göre,  emniyetli ve güvenli bir hidrojene geçiş için Türkiye doğal gaz sektörü hidrojene geçiş yol haritasının belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de sektörün tüm paydaşlarının yer alacağı geniş katılımlı çalışma gruplarının oluşturulması öneriliyor. 

4 AŞAMALI YOL HARİTASI

GAZBİR bu çerçevede, 2050 yılına kadar Türkiye doğal gaz sektöründe hidrojene geçiş için 4 aşamalı bir yol haritası önerisinde bulunuldu. Bu aşamalar:

2021 – 2025: Ar-Ge çalışmaları
* 2025 – 2030: Küçük ölçekli entegrasyon – Düşük hidrojen konsantrasyonu
* 2030 – 2040: Yeni altyapılar - Hidrojen konsantrasyonunda artış
* 2040 – 2050: %100 Hidrojene uyumlu gaz altyapısı.

TÜRKİYE HİDROJEN PAZARINDA GÜÇLÜ BİR YER EDİNEBİLİR

Jeopolitik konumu ve yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeli ile Türkiye’nin küresel hidrojen pazarında güçlü bir yer edinme fırsatını yakalayabileceği belirtilen çalışmada, ayrıca gelişmiş, genç ve yaygın doğal gaz altyapısı sayesinde hidrojen ekonomisine geçişini birçok ülkeye kıyasla daha hızlı gerçekleştirebileceği kaydediliyor.

YENİ PAZAR OLANAKLARI İÇİN PLANLAMA YAPILMALI

Çalışmaya göre, doğal gaz şebekesine hidrojen enjeksiyonu ile ilgili karışım oranı ve gaz kalite standartlarının geliştirilip benimsenmesi gerekiyor. Hidrojen enjekte oranına göre cihazlarda modifikasyona veya yeni nesil cihazların kullanımına ihtiyaç duyulabileceği hatırlatılarak, bu durumdan kaynaklı oluşabilecek yeni bir pazar için yerli doğal gaz sektörü imalatçılarının şimdiden planlama yapmasında fayda olduğu belirtiliyor.

DÜZENLEYİCİ VE TİCARİ ÇERÇEVE YENİLENMELİ

Doğal gaz sistemlerinde hidrojene geçiş ve entegrasyon sürecinin kısa, orta ve uzun vadeli planlarının hazırlanması gerektiğine dikkat çekiliyor. Hidrojene geçişte doğal gaz sistemlerine yönelik mevcut düzenleyici ve ticari çerçevenin yenilenmesi gerektiği belirtilen çalışmaya göre, ileriye dönük hidrojen ve doğal gazın rekabetçi toptan satışının oluşturulması, enerjinin dengelenmesi ve taşımacılığın ücretlendirilmesi için çalışmaların başlatılması gerekiyor. 

AR-GE TEŞVİK MEKANİZMALARI GELİŞTİRİLMELİ

Hidrojenin doğal gaz dağıtım ağına enjeksiyonu ile ilgili teknik, ticari ve düzenleyici konularda birçok bilgi boşluğu bulunduğu ifade edilen çalışmada, bu bilgi boşluklarının giderilmesi için yeni Ar- Ge teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiği kaydediliyor. 

Yine, karbonsuz bir gelecekte doğal gaz altyapılarının sürdürülebilirliğini sağlamak için hidrojenin de dahil olduğu yenilenebilir ve düşük karbonlu gaz teknolojilerine yatırım ve teşvikin arttırılmasında fayda olduğunun altı çiziliyor.

BİLİNÇLENDİRME VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPILMALI

Doğal gaz abonelerinin hidrojen konusunda farkındalıklarının artmasına yönelik bilinçlendirme çalışmalarının planlanması gerektiği belirtilirken, hidrojen konusunda yetkin ve deneyimli insan kaynağının yetiştirilmesi için de eğitim altyapısının oluşturulması gerektiğine vurgu yapılıyor. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler