1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom ve CNPC’nin gaz anlaşmasına Rusya’dan onay

Gazprom ve CNPC’nin gaz anlaşmasına Rusya’dan onay

Rusya ve Çin yeni bir gaz boru hattı kuracak. Hat ile Uzak Doğu rotası üzerinden yılda 10 milyar m3 Rus gazı Çin’e sevkedilecek.

Gazprom ve CNPC’nin gaz anlaşmasına Rusya’dan onay

Enerji Günlüğü - Gazprom ile Çinli CNPC arasında imzalanan ve yılda ilave 10 milyar metreküp Rus gazının sevkiyatına yönelik anlaşma Rusya tarafından onaylandı. 

Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin alt meclisi Rus Duması, Rusya ile Çin arasında Uzakdoğu hattıyla Çin’e doğal gaz tedarikine ilişkin iş birliği anlaşmasını onayladı. Sputnik’te yer alan habere göre, bu anlaşma gereği, Rusya’nın Dalnerechensk kentinden başlayan ve Çin’in Hulin kentine kadar uzanacak bir hat inşa edilecek.

Rusya kamu doğal gaz şirketi Gazprom ile Çinli CNPC şirketi geçen yıl Şubat ayında Uzakdoğu hattıyla her yıl Çin’e 10 milyar metreküp doğal gaz ihraç edilmesiyle ilgili sözleşme imzalamıştı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, daha önce yaptığı açıklamada, adı geçen iş birliği anlaşmasının hayata geçirilmesinin her iki ülkeye yararlı olacağını, ayrıca Rusya’nın Uzakdoğu bölgesinin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetmişti.

Rusya, 2019 yılında “Sibirya’nın Gücü” adlı boru hattıyla Çin’e doğal gaz tedarik etmeye başladı. 2022 yılında bu boru hattıyla Çin’e ihraç edilen doğalgaz miktarı 15,5 milyar metreküpe ulaştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler