1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya ve Çin’den yeni enerji anlaşmaları

Rusya ve Çin’den yeni enerji anlaşmaları

Çin ve Rusya, yeni bir doğal gaz boru hattı için anlaştı. Moğolistan üzerinden Çin’e uzanacak olan hat yılda 50 milyar m3 doğal gaz taşıma kapasitesine sahip olacak.

Rusya ve Çin’den yeni enerji anlaşmaları

Enerji Günlüğü - Rusya’dan Moğolistan üzeri Çin’e uzanan ve yılda 50 milyar m3 doğal gaz taşıma kapasitesine sahip yeni bir boru hattı inşa edilecek.

Rusya ile ekonomik ilişkilerini devam ettireceğini açıklayan Çin, Rusya ile yeni bir enerji iş birliği anlaşması imzaladı. 117.5 milyar dolar değerindeki 25 yıllık anlaşma uyarınca, Rusya’dan Moğolistan yoluyla Çin’e uzanan ve yılda 50 milyar metreküp doğal gaz taşıma olanağı sağlayan bir boru hattı inşa edilecek. Hattın 2 yada 3 yıl içinde gaz akışına hazır olması planlanıyor.

Rusya, 2019'da işletmeye alından Sibirya'nın Gücü Boru Hattı ile ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) formunda Çin'e doğal gaz gönderiyor. Rusya 2021 yılında Çin'e 16,5 milyar metreküp gaz ihraç etti.

ÇİN İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Sibirya’yı ve Moğolistan’ı kat ederek Çin’e bağlanacak olan bu hat, yıllık 50 milyar metreküple Rusya’yı Almanya’ya bağlaması öngörülen ama yaptırımlar sonrası askıya alınan 55 milyar m3 kapasiteli Kuzey Akımı 2 Doğal Gaz Boru Hattı ile hemen hemen aynı kapasiteye sahip. 

Yeni inşa edilecek boru hattının, enerji ihtiyacı sürekli büyüyen dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin açısından önemli bir fırsat oluşturduğu kaydediliyor.

GAZPROM ÇİNLİ CNPC’YE EK 10 MİLYAR M3 GAZ SEVKEDECEK 

Öte yandan Gazprom ile Çinli CNPC arasında yılda ilave 10 milyar metreküp Rus gazının sevkiyatına yönelik anlaşma imzalandı.

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada, CNPC ile Rus gazının Uzak Doğu rotası üzerinden Çin'e sevkiyatına yönelik uzun vadeli sözleşme imzalandığı duyuruldu.

ROSNEFT CNPC’YE PETROL TEDARİĞİNİ ARTTIRACAK

Ayrıca, Rus petrol devi Rosneft de Çin'in CNPC ile Kazakistan üzerinden 10 yıl boyunca 100 milyon ton petrol tedarik etmek için bir anlaşma imzalayarak mevcut bir anlaşmayı genişletti. Rosneft, yeni anlaşmanın 80 milyar dolar değerinde olduğunu açıkladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler