1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom, Sibirya'nın Gücü-2 boru hattı inşa edecek

Gazprom, Sibirya'nın Gücü-2 boru hattı inşa edecek

Rusya, Moğolistan üzeri Çin'e uzanan Sibirya'nın Gücü-2 adlı ikinci bir doğal gaz boru hattı inşa etmeye hazırlanıyor.

Gazprom, Sibirya'nın Gücü-2 boru hattı inşa edecek

Enerji Günlüğü - Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, Çin ve Moğolistan için Sibirya'nın Gücü-2 Doğal Gaz Boru Hattını inşa edecek.

Ukrayna işgali nedeniyle Batı başta olmak üzere bazı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya, Asya’ya petrol ve doğal gaz ihracatını arttırmaya devam ediyor. Rus enerji şirketi Gazprom, rekor kazanç sağlama beklentisiyle Çin’e uzanan ikinci bir doğal gaz boru hattı inşa ediyor. Planlanan Sibirya 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesine başlanacak. Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre planlanan hat, gazı Doğu Sibirya’daki yataklardan Çin’e getirecek. Bu arada bir kolun da Moğolistan’dan geçmesi planlanıyor. 

Sibirya’yı ve Moğolistan’ı kat ederek Çin’e bağlanacak olan bu hat, yıllık 50 milyar metreküple Rusya’yı Almanya’ya bağlaması öngörülen ama yaptırımlar sonrası askıya alınan 55 milyar m3 kapasiteli Kuzey Akımı 2 Doğal Gaz Boru Hattı ile hemen hemen aynı kapasiteye sahip.

ÇİN’İN DOĞAL GAZ TÜKETİMİ ARTACAK

Çin doğal gaz pazarı, dünyanın en dinamik pazarı. Öngörüler, Çin’in gaz tüketiminin önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 40 oranında artacağı yönünde. Yeni inşa edilecek boru hattının, enerji ihtiyacı sürekli büyüyen dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin açısından önemli bir fırsat oluşturduğu kaydediliyor.

KOWYKTA GAZ SAHASI İLE ÇİN’E GAZ SEVKİYATI DAHA DA ARTACAK

Öte yandan Sibirya'daki büyük Kowykta Gaz Sahasının 2023 yılında devreye girip işlemeye başlamasından sonra, Rusya’nın Çin’e şimdiye değin üzerinde anlaşılmış bulunan miktardan daha da fazla gaz vermeye hazır olacağı bildiriliyor. 

Rusya, 2019'da işletmeye alından Sibirya'nın Gücü Boru Hattı ile ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) formunda Çin'e doğal gaz gönderiyor. Rusya 2021 yılında Çin'e 16,5 milyar metreküp gaz ihraç etti.

GAZPROM İLK YARIDA 42 MİLYAR DOLAR KAR ETTİ 

Gazprom Başkanı Alexey Miller, Avrupa’da düşen gaz ihracatına rağmen bu yıl 2021 yılına kıyasla belirgin biçimde yüksek kazanç bekliyor. Miller, bu finansal akışın, stratejik yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi bakımından çok elverişli bir çıkış noktası oluşturduğunu kaydediyor. Miller’in açıklamalarına göre Gazprom yakında, Rusya’nın Avrupa’daki boru hattı şebekesini ülkenin doğusuyla birleştirmek istiyor. 

Nitekim Gazprom, 2022'nin ilk yarısında 41,75 milyar dolar kâr elde ettiğini ve hissedarlarına kâr payı dağıtabileceğini açıkladı. Yönetim kurulunun hisse başına 0,85 dolar değerindeki kâr payı önerisinin hissedarlar tarafından onaylanıp onaylanmayacağı 30 Eylül'deki toplantıda belli olacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler