1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya Sibirya’nın Gücü 2 için acele ediyor

Rusya Sibirya’nın Gücü 2 için acele ediyor

Rusya ve Çin, Rusya'nın Sibirya bölgesinden başlayıp Moğolistan'dan geçerek Çin'e doğal gaz ulaştıracak Sibirya'nın Gücü 2 boru hattı inşasına yönelik araştırma ve müzakereleri ilerletecek.

Rusya Sibirya’nın Gücü 2 için acele ediyor

Enerji Günlüğü - Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, Gazprom'dan Sibirya'nın Gücü 2 sözleşmesini mümkün olan en kısa zamanda onaylaması istendiğini açıkladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksander Novak, Gazprom'dan Moğolistan üzerinden Çin'e doğal gaz gönderilmesi amacıyla Sibirya'nın Gücü 2 boru hattı için sözleşmeyi mümkün olan en kısa zamanda onaylamasının istendiğini bildirdi. 

Novak, Rusya'nın kuzeybatısındaki Ust-Luga'da bir LNG tesisi inşa edilmesi projesine Çinli şirketlerin de dahil olmaları için müzakereler yapılmakta olduğunu da söyledi. 

Rusya, Ukrayna işgalinden bu yana Sibirya'nın Gücü boru hattı üzerinden Çin'e gaz sevkiyatını artırdı. Çin’e daha fazla ve daha güvenli gaz sevkiyatını planlayan Rusya’nın Sibirya'nın Gücü 2 boru hattı planı için yapılan görüşmelerden ise henüz kesin bir sonuç çıkmadı. 

ARAŞTIRMA VE MÜZAKERELER İLERLETİLECEK

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle Moskova’yı ziyaret etti. Görüşme sonrasında, 2030'a kadar Rusya-Çin ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin 8 maddelik bir bildiri imzalandı. Enerji sektöründeki kapsamlı ortaklığın güçlendirilmesinin altı çizilen bildiride, Sibirya'nın Gücü 2 boru hattı inşasına yönelik olarak sadece araştırma ve müzakerelerin ilerletilmesinin sağlanacağı ifadesi yer aldı. Rusya, Sibirya'nın Gücü 2 boru hattı için gerekli anlaşmanın bu yıl içinde imzalanmasını bekliyor. Bununla birlikte, Avrupa pazarına erişimini kaybeden Rusya'nın enerji müzakerelerinde Çin'e karşı dezavantajlı bir konumda olduğu kaydediliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler