1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Genel Energy, Irak Kürt bölgesinde petrol üretimini sürdürecek

Genel Energy, Irak Kürt bölgesinde petrol üretimini sürdürecek

Genel Energy, depolama tesislerine yönlendirilmek üzere Kuzey Irak Kürt Bölgesindeki petrol üretimine devam edeceklerini açıkladı.

Genel Energy, Irak Kürt bölgesinde petrol üretimini sürdürecek

Enerji Günlüğü - Kuzey Irak’ta petrol çalışmaları yürüten Genel Energy, Irak-Türkiye boru hattının kapatılmasına rağmen üretime devam edileceğini açıkladı.

Londra merkezli petrol şirketi Genel Energy Plc, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Kurdistan Pipeline Company tarafından Irak-Türkiye boru hattının kapatıldığı konusunda bilgilendirildiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, bilgilendirmeden boru hattının Türkiye'nin talebi ile kapatıldığının anlaşıldığı belirtildi. Irak Federal Petrol Bakanlığı ve Bölgesel Kürt Hükümeti tarafından yapılan açıklamalardan boru hattının geçici süre ile kapalı kalacağının anlaşıldığı kaydedilerek, depolama tesislerine yönlendirilmek üzere petrol üretimine devam edecekleri bilgisi verildi.  

Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Kürt ham petrol ihracatı konusunda Ankara'ya karşı uzun süredir devam eden davada Irak Merkezi Hükümeti lehine karar verdiği ve Türkiye'nin Irak'a 1,4 milyar dolar ödemeye mahkum edildiği kaydedilmişti. Uluslararası tahkim kararının ardından Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattında akış durdu. Tekrar başlatılması için Irak Merkezi Hükümeti ve IKBY'nin anlaşması gerekiyor. Boru hattı, günde 400 bin varil ham petrol taşıyor.

Genel Energy, Kuzey Irak’ta petrol ve doğalgaz çıkarmak üzere Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Sepil tarafından kuruldu. 2011 yılında, Nat Rothschild ve Tony Hayward tarafından kurulmuş ve halka açık olan İngiliz petrol yatırım şirketi Vallares ile birleştirildi. Genel Energy Plc’nin bugün Kuzey Irak’ta toplam 6 bölgede petrol ve gaz arama ve çıkarma ruhsatı bulunuyor ve halen Taq Taq ve Tawke sahalarında fiili olarak petrol üretimi yapıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler