1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. GENSED: Lisanssız yatırımlarda 8 yılda geri dönüş olmalı

GENSED: Lisanssız yatırımlarda 8 yılda geri dönüş olmalı

GENSED, lisanssız yatırımlarıyla ilgili mevzuatın, yatırım geri dönüşlerini azami 8 yıla düşürecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. 

GENSED: Lisanssız yatırımlarda 8 yılda geri dönüş olmalı

Enerji Günlüğü - GENSED, lisanssız yatırımlarıyla ilgili mevzuatın, yatırım geri dönüşlerini azami 8 yıla düşürecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini bildirdi. 

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanması beklenen “5.1.h Usul ve Esasları” üzerine kuruma önerdiği metodolojiyi tekrar gündeme getirdi.

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 1. fıkrasının h bendi, bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerine, lisans alma ve şirket kurma muafiyeti verileceği hükmünü getiriyor. 

EPDK, bu bent kapsamındaki tesislere ilişkin “5.1.h Usul ve Esasları” başlığı ile bir düzenleme hazırlıyor. GENSED, mevzuat çalışmalarına katkı yapmak amacıyla konuyla ilgili bir metodoloji geliştirmiş ve Bakanlığa önermişti. Dernek, yaptığı açıklamayla, önerisini yeniden gündeme getirdi. 

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan imzasıyla yayınlanan açıklamada; Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'ne geçtiğimiz Mayıs ayında eklenen 5.1.h. bendiyle tüketicilerin aynı dağıtım bölgesinde kalmak şartıyla, bulunduğu veya farklı yerlerde, sözleşme güçlerini aşmamak kaydı ile arazilere GES kurulumlarının yapılmasına imkan getirildiği hatırlatıldı.

“YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ AZAMİ 8 YIL OLMALI”

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan şunları ifade etti, “Güneş enerjisi sektörünün gündemindeki en önemli konulardan biri yeni proje stoğu ihtiyacıdır. 5.1.h kapsamındaki düzenleme bu sorunu önemli ölçüde çözebilecektir. Özellikle elektrik tüketimini güneş enerjisinden karşılamak isteyen fakat çatısında yeterli alanı bulunmayan tüketiciler için önemli bir avantajdır. Sektörün geleceği açısından da oldukça önemli bir kazanım olacaktır. Buna karşın mevcut metodolojinin uygulanması durumunda projelerin yatırım geri dönüş süreleri 11 yılın üzerine çıkıyor. Bu durum mevcut metodolojide farklı ölçüm noktalarındaki uygulamalarda dağıtım bedellerinin hem veriş hem de çekiş yönünde tam olarak uygulanması nedeniyle oluşuyor. Bu kadar yüksek geri dönüş süreleri, mevcut finansal koşullar altında yatırımcıların projeleri için kaynak bulmayı zorlaştırıyor. Oysa tüketim amaçlı projelerin yatırım geri dönüş sürelerinin sekiz yılın altına inmesi gerekir”. 

GENSED ÖNERİSİNİN ANA HATLARI

Açıklamada GENSED’in önerdiği metodolojinin temel çerçevesi 2 madde ile şöyle bildirildi: 

  1. Aynı ölçüm noktasındaki projelerde 5.1.c kapsamındaki projelere uygulanan metodolojinin aynısının uygulanması (mahsuplaşma kapsamında dağıtım bedelinin sadece çekiş yönünde %50 indirimli şekilde uygulanması ve ihtiyaç fazlası satışta dağıtım bedeli alınmaması)
  2. Farklı ölçüm noktasındaki tesisler için aylık mahsuplaşma kapsamındaki hem veriş hem de çekiş yönündeki dağıtım bedellerine %75 indirim uygulanması, aylık mahsuplaşma sonrası fazla üretim satış miktarına dağıtım bedelinin tam olarak uygulanması.

PROJE STOĞU AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

Hakan Erkan açıklamada 5.1.h kapsamındaki projeler için dağıtım bedellerinin mevcuttaki şekilde uygulanmasının çatısında yeterli alana sahip olmadığı için farklı ölçüm noktasında lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyen yatırımcılar için haksızlık yaratacağını söyledi.

Açıklamada; kısa süre içerisinde yayınlanması beklenen 5.1.h usul ve esaslarında dağıtım bedelleri ile ilgili önerdiklerine benzer bir metodolojinin uygulanması halinde ise, bu madde kapsamında kurulabilecek tüketim amaçlı projelerin yatırım yapılabilir seviyelere ulaşabileceği ve arazi tipi lisanssız GES projelerinin hız kazanabileceği kaydedildi. 

Hakan Erkan, düzenlemenin proje stoğu oluşturulabilmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler