1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Goldman Sachs lityum fiyatlarında düşüş bekliyor

Goldman Sachs lityum fiyatlarında düşüş bekliyor

Goldman Sachs, batarya üretiminde en çok kullanılan 3 metal olan, kobalt, lityum ve nikelde boğa piyasasının şu an için sona erdiğini savundu.

Goldman Sachs lityum fiyatlarında düşüş bekliyor

Enerji Günlüğü - Goldman Sachs, bu yıl lityumda 60 bin dolar/ton olan spot fiyatın 2023 yılında ortalama 16 bin dolar/tonun hemen üzerine gerileyeceğini tahmin etti.

ABDli çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs Group, elektrikli araç pazarının hızlı büyümesine bağlı olarak batarya sektöründe yaşanan darboğazlara ilişkin iyimser tahminlerde bulundu. Banka, batarya üretiminde en çok kullanılan 3 metal olan, kobalt, lityum ve nikelde boğa piyasasının şu an için sona erdiğini savundu. 

Aralarından Nicholas Snowdon ve Aditi Rai'nin yer aldığı analistler yayınladıkları araştırma notunda, "Yatırımcılar batarya metallerinin 21'nci yüzyılda küresel ekonomi için önemli bir rol oynayacağının tamamen farkındalar. Ancak batarya metallerinde boğa piyasasının şu an için sona erdiğini görüyoruz" ifadelerini kullandılar. 

LİTYUM FİYATLARI 2023’TE 16 BİN DOLAR/TONA GERİLEYECEK

Goldman Sachs, metaller için uzun vadeli görünümün güçlü olmaya devam ettiğini belirtirken, bu yıl lityumda 60 bin dolar/ton olan spot fiyatın 54 bin doların altına geleceğini, 2023 yılında ortalama 16 bin dolar/tonun hemen üzerine gerileyeceğini tahmin etti.

Nikel fiyatının yılın geri kalanında yüzde 20'nin üzerinde artarak 36 bin 500 dolar/tona yükseleceğini tahmin eden Goldman Sachs, 2023'te fiyatların yeniden aşağı geleceğini savundu. Şu anda 80 bin dolar/ton civarında olan spot kobalt fiyatının ise gelecek yıl ortalama 59 bin 500 dolar/tona ineceği öngörüldü.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler