1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Granül ve çapakların ithaline doğrudan izin

Granül ve çapakların ithaline doğrudan izin

Enerji Günlüğü - İkincil kullanım amacıyla hurda plastiklerden geri kazanılmış granül ve çapakların ithaline doğrudan izin verilecek.Ekonomi Bakanlığı,...

Granül ve çapakların ithaline doğrudan izin

Enerji Günlüğü - İkincil kullanım amacıyla hurda plastiklerden geri kazanılmış granül ve çapakların ithaline doğrudan izin verilecek.

Ekonomi Bakanlığı, Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği'nde (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/3) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak duyurdu.

Buna göre, İkincil kullanım amacıyla hurda plastiklerden geri kazanılmış granül ve çapakların ithaline Üretici Belgesi ve üretici tarafından düzenlenen analiz sertifikası ile birlikte serbest dolaşıma giriş işleminin yapılacağı gümrük idarelerine başvurulması üzerine doğrudan izin verilecek.

Tebliğin Gümrük işlemlerini düzenleyen 11 inci maddesinin beşinci fıkrası şu şekilde değiştirildi:

“(5) 39.01 ila 39.14 GTİP’li (39.03 hariç) maddelerin ek-1’deki listede tanımlanan madde olmaması halinde, bir örneği ek-8’de yer alan Üretici Belgesi ve üretici tarafından düzenlenen analiz sertifikası ile birlikte serbest dolaşıma giriş işleminin yapılacağı gümrük idarelerine başvurulması üzerine bu maddelerin ithaline doğrudan izin verilir. İlgili gümrük idarelerince Üretici Belgesi ve analiz sertifikası ile birlikte ithalatçı bilgileri aylık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilir. Diğer gümrük rejimleri kapsamındaki başvurularda, ilgili gümrük idareleri tarafından Üretici Belgesi ve analiz sertifikası aranmaz.”

Fıkranın değiştirilen hali, "8 inci maddenin dördüncü fıkrası çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İzin Yazısı düzenlenen atıkların Türkiye gümrük bölgesinden transit geçişine sınır giriş gümrük idareleri izin verir." şeklindeydi.

UYGUNLUK DENETİMİNE EK MADDE

Tebliğin uygunluk denetimini düzenleyen maddesine ek yapıldı. Bu ekle Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi kapsamında gerçekleşen ithalata ilişkin çevresel kontroller, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak.

Ayrıca, Tebliğin kapsam dışı maddeleri düzenleyen "Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ithal edilen ürünlerden elde edilen ikincil işlem görmüş ürünlerin ek-1, ek-2/A ve ek-2/B’deki listelerde yer alması halinde bu ürünlerin ithalatında bu Tebliğ hükümleri uygulanmaz." şeklinde olan 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırıldı.

İTHALATI UYGUNLUK DENETİMİNE TABİ ATIKLARA İSTİSNA

Önceki ve Sonraki Haberler