1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Greenpeace kömüre karşı B Planı kampanyası başlattı

Greenpeace kömüre karşı B Planı kampanyası başlattı

Enerji Günlüğü - Greenpeace Akdeniz, Hükümet’in enerji politikalarını eleştirerek, kömüre verilen teşviklerden vazgeçilmesi, yenilenebilir enerjilerin...

Greenpeace kömüre karşı B Planı kampanyası başlattı

Enerji Günlüğü - Greenpeace Akdeniz, Hükümet’in enerji politikalarını eleştirerek, kömüre verilen teşviklerden vazgeçilmesi, yenilenebilir enerjilerin önündeki engellerin kaldırılması ve enerji verimliliği potansiyelinin değerlendirilmesi için ulusal bir plan hazırlığı yapılması çağrısında bulunuyor.

Greenpeace Akdeniz, Soma’da yaşanan trajedinin benzerlerinin tekrar yaşanmaması için yeni bir kampanya başlattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yönelik imza kampanyasında Greenpeace, yaşanan facianın en temelinde Hükümet’in enerji politikaları olduğunu ifade ediyor. Kampanya’da Taner Yıldız’a, kömüre verilen teşviklerden vazgeçmesi, yenilenebilir enerjilerin önündeki engelleri kaldırması ve enerji verimliliği potansiyelini değerlendirmesi çağrısında bulunuluyor.

Greenpeace’in diğer bir talebi ise kömür sektöründe çalışan işçilerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi başka sektörlere geçişi için ulusal bir plan hazırlığı yapılması.

KÖMÜR HER ANINDA FELAKET GETİRİYOR

Soma’da yaşananlardan büyük bir üzüntü duyduklarını, bu facianın ve nedenlerininunutulmasına asla izin vermeyeceklerini ifade eden Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Kömür, madenin çıkarılması aşamasından yakılmasına kadar her anında felaket getiriyor, havayı, çevreyi kirletiyor, insan sağlığına zarar veriyor, iklim değişikliğine neden oluyor. Kömür gibi tehlikeli, kirli ve hem ekonomik hem de sosyal olarak pahalı bir enerjiye karşı uygulanabilir bir alternatifimiz var: enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiler. Kimse canından da işinden de olmadan bunu başarabiliriz. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojileri, çok fazla iş olanağı yaratma imkanına sahip” dedi.

FACİANIN NEDENLERİ ÜZERİNE RAPOR

Greenpeace, Soma’da yaşanan facianın olası nedenleri ve çözüm önerileri üzerine bir de rapor yayımladı. Rapor’da, Türkiye’nin kömür politikaları, Türkiye’deki maden kazaları, madenlerdeki denetim eksikliği, Soma’daki durumun değerlendirmesi ve Greenpeace’in talepleri ana başlıkları yer alıyor.

Aksoğan sözlerine şöyle devam etti “Enerji Bakanlığı, 2012’yi kömür yılı ilan etti ve kömüre teşvikleri artırmaya karar verdi. Kömür madenleri özel sektöre şartsız ve yeterince denetim olmadan devredildi. Madenleri devralan ve kömür yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar, şirket çıkarları adına insan faktörü ve iş güvenliğini göz ardı ettiler. Bunlar yapılırken, Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi imzalanmadı, maliyetlerin azalması için güvenlik ikinci planda bırakıldı. Bu felaket aslında hiç yaşanmayabilirdi.”

Greenpeace’in kampanyada önerdiği B Planı aşağıdaki talepleri içeriyor:

- Yeni kömür projeleri iptal edilmeli

- 2040 yılına kadar kömür devreden çıkarılarak elektrik üretimindeki payı sıfıra indirilmeli (1)

- Kömür sektöründe çalışan işçilerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi sektörlere geçişinin yapılması için ulusal bir plan hazırlanmalı

- Kömüre verilen teşvikler sona erdirilip bu teşvikler yenilenebilir enerjilere kaydırılmalı ve yenilenebilir enerjiler önündeki bariyerler kaldırılmalı

- Enerji lisans başvurularında öncelik yerli kömür ve ithal kömürden yenilenebilir enerjilere geçilmeli

Greenpeace’in Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Konseyi ve Dünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi ile birlikte hazırladığı Enerji [D]evrimi raporu, Türkiye'nin 2040'a kadar elektrik ihtiyacının %85’ini yenilenebilir enerjilerden karşılayabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda yenilenebilir enerji sektörlerindeki teknolojik gelişmeler ve AR-GE sektöründe binlerce yeni istihdam olanağı sağlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler