1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Güneş arabası Ariba ZES X Türkiye turuna çıkıyor

Güneş arabası Ariba ZES X Türkiye turuna çıkıyor

İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, ZES sponsorluğunda Belçika’da düzenlenecek solar otomobilleri yarışı ‘European Solar Challenge’de Türkiye’yi temsil edecek

Güneş arabası Ariba ZES X Türkiye turuna çıkıyor

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji şirketlerinden ZES’in desteklediği ‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, Belçika’daki eski F1 pisti Circuit Zolder’da Eylül ayında düzenlenecek solar arabalar yarışına katılacak. Ekip, ’European Solar Challenge’ öncesi, güneş arabası ‘ARIBA ZES X’ ile kapsamlı bir Türkiye turuna çıkıyor.

Zorlu Enerji’nin yeni nesil markası ZES; Zorlu Enerji tarafından son iki yıldır desteklenen İTÜ Güneş Arabası Ekibi’nin ana sponsoru oldu. Sanayi - üniversite birlikteliğine örnek teşkil edecek işbirliği, sadece finansal destek ile sınırlı kalmayacak. Zorlu Enerji’nin solar ekibi, önümüzdeki iki yıl süresince İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi olarak anılacak ekip ile mühendislik ve panel teknolojisi alanındaki bilgi birikimi ve tecrübesini paylaşarak mentorluk desteği sağlayacak.

YARIŞMA ÖNCESİ 1300 KM’LİK TUR

Bugüne kadar üretilmiş en iyi güneş arabası ‘ARIBA X’, Belçika Yarışları öncesinde 1300 km’lik Türkiye turuna çıkıyor

Eylül ayında Belçika’da düzenlenecek ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda takımın katılacağı solar arabaları yarışı ‘European Solar Challenge’de Türkiye’yi ‘ARIBA ZES X’ ile  İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi temsil edecek. Ekip, Belçika’daki yarışlar öncesinde hem arabayı test etmek hem de sürdürülebilirlik alanında farkındalık yaratmak amacıyla toplam 1.300 km’lik bir Türkiye Turuna çıkıyor.

7 Ağustos-12 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek tur;  İstanbul’dan başlayarak Bursa, Eskişehir, Konya ve Ankara illeri ile devam edecek. Güzergâhta bulunan ZES elektrikli araç şarj istasyonlarında da duraklayacak olan İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, farklı şehirlerde birçok etkinliğin de parçası olacak.
Gelecek nesillere daha iyi bir dünyanın mümkün olduğu mesajını veren İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, sürdürülebilir bir yaşam için çıkacağı Türkiye turunda doğaya zarar vermeden de araç kullanmanın mümkün olduğunu göstererek,  toplumda bu yönde bir farkındalık oluşturmaya devam edecek.

10. NESİL GÜNEŞ ARABASI ARIBA X 

ARIBA ZES X, İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’nin bugüne kadar 10 güneş arabası arasında ürettiği enerji bakımından en verimli ve teknik açıdan en başarılı araç. Pandeminin en zorlu koşullarında, üretiminden mekanik sistemi ve laminasyonuna kadar özenle çalışılmış ARIBA ZES X’in tasarımı Hürkuş, Solotürk ve TBMM’nin kurumsal kimlik çalışmalarında da rol almış, Türkiye’nin en önemli tasarımcılarından Murat Dorkip ile birlikte yapıldı. Çok hafif, çok verimli ve çok güçlü olan araç; güneş arabası kültürünü en iyi yansıtan özellikleriyle dikkat çekiyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler