1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Güneş enerjili uçak uzay sınırına yükselecek

Güneş enerjili uçak uzay sınırına yükselecek

Enerji Günlüğü -  Tamamen güneş enerjisiyle çalışan iki kişilik bir uçakla 75 bin fitten yükseğe çıkılarak uzay sınırına ulaşılması planlanıyor.Güneş...

Güneş enerjili uçak uzay sınırına yükselecek

Enerji Günlüğü -  Tamamen güneş enerjisiyle çalışan iki kişilik bir uçakla 75 bin fitten yükseğe çıkılarak uzay sınırına ulaşılması planlanıyor.

Güneş ve elektrik enerjisi ile çalışan uçaklar üreten SolarStratos ekibi, geliştirdiği güneş enerjili uçakların kabiliyetlerini göz önüne serecek bir proje ile uzay sınırı olarak nitelendirilen 75 bin fitten fazlasına yükselerek, bu noktadan Dünya'nın kıvrımını görebilecek.

Hem insana hem de teknolojik kapasiteye bir meydan okuma olarak nitelendirilebilecek bir proje geliştirdiklerini ifade eden SolarStratos ekibi, tamamen güneş enerjisiyle çalışan iki kişilik bir uçakla uzay sınırına ulaşmayı planlıyor. Projenin başarıyla gerçekleşmesi halinde SolarStratos'un uçağı Stratosfer'e ulaşan ilk güneş enerjili uçak olarak tarihe geçecek.

SolarStratos ekibi, PC-Aero'nun geliştirdiği güneş enerjili uçak ile 75 bin fitten fazlasına yükselecek. Uzay sınırı olarak nitelendirilen bu noktadan Dünya'nın kıvrımı görülebilecek. 2014 yılında başlayan projede, operasyon üssü olarak kullanılacak hangarın yapımı tamamlandı. Bu hangar hem uçağın geliştirilmesi, hem de test uçuşlarının yapılması için kullanılacak.

UÇAK 24 SAAT UÇABİLECEK

8.5 metre uzunluğundaki uçağın ağırlığı 450 kg. Kanat genişliği 24.9 metre olan uçağın kanatlarını kaplayan 22 metrekare güneş paneli, bir yandan uçağın 32-kW'lık elektrikli motoruna güç sağlarken, bir yandan da 20-kWh'lık lityum iyon bataryayı şarj edecek. Bu da uçağın 24 saatten fazla süre havada kalmasını sağlayacak. 

PC-Aero'nun geliştireceği uçağın güneş panellerinin yapımını CSEM (İsviçre Elektronik ve Mikroteknoloji Merkezi) üstlendi. SolarStratos ekibinin ilk uçuşunun 24 saatten çok daha kısa sürmesi planlanıyor. İlk test uçuşunun yaklaşık 5 saat süreceği belirtildi.

PİLOT BASINÇ GİYSİSİ GİYECEK

Yapılacak uçuşlar sırasında ağırlığın az olması için kabin basınçlandırılmamış olacak. Bunun yerine uçağın pilotu Raphaël Domjan basınç giysisi giyecek. Basınç giysisi uçağa bağlı olacağı için herhangi bir aksilik durumunda pilotun kendisini fırlatması veya paraşüt kullanması mümkün olmayacak.

TEST UÇUŞLARI 2017'DE

SolarStratos'un hangarı ve uçağı 7 Aralık'ta tanıtılacak. Test uçuşlarına 2017 yılı başında başlanacak. Projenin 2018 yılı sonlarına doğru hayata geçirilmesi planlanıyor.

 

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler