1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. “Güneş enerjisi, yatırım yapılabilir seviyeye ulaştı”

“Güneş enerjisi, yatırım yapılabilir seviyeye ulaştı”

Enerji Günlüğü – 6. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan SolarTurk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı...

“Güneş enerjisi, yatırım yapılabilir seviyeye ulaştı”

Enerji Günlüğü – 6. Uluslararası Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan SolarTurk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk, güneş enerjisi sektörünün yatırım yapılabilir bir seviyeye ulaştığını söyledi. Özberk fuara katılımın geçmiş yıllara göre büyük bir artış gösterdiğini belirterek, bu yoğunluğun sektörün Türkiye’de yavaş yavaş önünü görmeye başladığının önemli bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Özberk “Bu yıl fuarda aşırı derecede bir yoğunluk vardı. Bunun sebebi de bu yıl ilk defa proje sahipleri yani işi bilenlerin fuara gelmesi. Artık ‘güneş paneli nedir, nasıl elektrik üretir’ soruları değil, profesyonel yöneticiler ile birlikte lisanslı güneş enerjisi santralleri için başvuranların teknik elemanları buradalar. Şirketler fizibilite için altyapı çalışmalarına başlamışlar bile. Yani sektör yavaş yavaş önünü görmeye başlamış. Ayrıca Enerji Bakanımız Taner Yıldız’ın katılımı ile birlikte Ankara bürokrasisinden gelen teknik elemanların, yani sorunlarımızı dile getireceğimiz ve sektörün sıkıntılarını anlatabileceğimiz insanların burada bulunması da bizim için çok önemliydi” diye konuştu

GÜNEŞ ENERJİSİNİN YATIRIM YAPILABİLİR SEKTÖR OLDUĞU KANITLANDI

Sektör olarak güneş enerjisi panelinin yatırım yapılabilir bir ürün olduğunu belirten Özberk, maliyet yönünden kendini 6 yılda amorti eden bir sistem üretildiğini, ilerde elektriğe gelebilecek zamlarla beraber bu fiyatların daha da aşağıya çekileceğini söyledi. Özberk “Sanayici arkadaşlar ve kobiler kendi tesislerin üzerine bu sistemi kurma aşamasına geldiler. Zaten bu sistemin en büyük avantajı panellerle santral bazında kurulacak bir sistem olması. Yani arı çiftliğine elektrik sağlamak isteyende, bunun yanında 50 MW’lık güneş enerjisi santrali kurup da ürettiğini devlete satan da bizim müşterimiz. Yani yelpazemiz çok geniş. İşletmelerin bakım gideri çok az, yani sıfıra yakın. Bunun yanında çevreci, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji. Türkiye’de ilgi giderek artmasına rağmen bu konuda geç kalmış sayılabileceğini söyleyebilirim. Sadece Almanya’da resmi rakamlara göre bu yılın Ocak ayında 300 MW’lık, Şubat ayında da 400 MW’lık güneş enerji santralleri kurulmuştur. Bu rakam önümüzdeki 2 yıl içinde kurulacak olan 600 Mw lisanslı GES ‘lere yakın bir kurulumdur.” dedi.

 

YATIRIMCININ ÖNÜNDEKİ BÜROKRATİK ENGELLER KALDIRILMALI

Sektördeki ortak problemlerden birisinin, prosedürlerin fazla olması nedeniyle başvuru ve bağlantı sürecinde sürekli sıkıntı yaşanması olduğunu söyleyen Özberk, sorunun aşılabilmesi için yetkililerin hızla önlem alarak bürokratik  altyapının buna uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Özberk, benzer sıkıntıların Avrupa’da da yaşandığını ama hızlı bir şekilde çözüldüğünü de ekledi.

 

GÜMRÜKLERDE MUTLAKA KALİTE KONTROLÜ YAPILMALI

Türkiye’de kurulan sistemlerin hammadde de dışarı bağımlı olduğunu değinen Özberk, sektöre son yıllarda özelikle Çinli firmaların aşırı derecede yatırım yaptığını, bunu Çin hükümetinin de yüksek teşvik vererek desteklediğini söyledi. Bu yüzden yabancı firmalarla rekabet etmenin zorlaştığını ifade eden Özberk, Türkiye’ye gelen modüllerin gümrüklerde kalite kontrolünün yapılmasının şart olduğunu söyledi. Özberk ülkeye giriş yapmaları muhtemel yüksek miktarlarda kullanılmış ve bozuk modüllerin bulunduğunu ,üretilen sistemlerin 25- 30 yıllık çalışma süreleri düşünüldüğünde kalitesiz ürünlerle yapılan sistemlerde ortaya çıkan problemlerin artabileceğini, yatırımların sekteye uğramaması için kesinlikle bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

(Erman ÇİMEN)

Önceki ve Sonraki Haberler