1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş enerjisinde Avrupa’nın gerisindeyiz

Güneş enerjisinde Avrupa’nın gerisindeyiz

Enerji Günlüğü - Avrupa Güneş Pili Sanayi Birliği’nin (EPIA) verilerine göre, 2012 yılında dünyada güneş pili sistemlerinin sayısı büyük bir artış...

Güneş enerjisinde Avrupa’nın gerisindeyiz

Enerji Günlüğü - Avrupa Güneş Pili Sanayi Birliği’nin (EPIA) verilerine göre, 2012 yılında dünyada güneş pili sistemlerinin sayısı büyük bir artış göstererek, 31 GW’lık enerji sağlayacak düzeye erişti. Birliğin konu hakkındaki raporu, birçok Avrupa ülkesinde güneş enerjisinin toplam enerji tedariki içerisindeki payının da arttığını ortaya koyuyor. Rapora göre Türkiye ise Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde kalıyor.

İTALYA YÜZDE 7’YE ULAŞTI

İtalya’da elektrik ihtiyacının yüzde 7’si güneş enerjisinden karşılanırken, güneşin nadiren yüzünü gösterdiği Almanya’da bu oran yüzde 6’yı buluyor. Asya ülkeleri ve ABD’de de güneş enerjisi giderek daha popüler hale geliyor. 2012 yılında, dünya genelinde güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasında başı çeken ülke Almanya oldu. Evlerin çatılarına ve tarlalara yaklaşık 8 milyar kilovat / saatlik kapasiteye sahip güneş panelleri kuruldu.

Avrupa Güneş Pili Sanayi Birliği, ABD ile Asya ülkelerindeki artışa da dikkat çekiyor. Birliğin verilerine göre, Çin ve ABD geçen yıla kıyasla iki kat daha fazla güneş enerjisi santrali inşa ederken, Hindistan bu oranı tam beş katına çıkardı. Uzmanlar, 2013 yılında da güneş enerjisine yatırımların süreceği beklentisi içinde. Yeni yatırımların 2012 yılına kıyasla iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Avrupa Güneş Pili Sanayi Birliği, dünya genelinde 2015 yılına kadar güneş enerjisi santrallerinin sayısının 2012 yılına kıyasla iki katına çıkacağı tahmininde bulunuyor.

TÜRKİYE İŞİN DAHA BAŞINDA

Türkiye’de sadece Şanlıurfa’ya düşen güneş ışınlarının ülkemizin elektrik ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor. Yeni güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarına hazırlanan Türkiye, bu alanda yaşanacak rekabeti yarışmayla çözümleyecek. Bu çerçevede Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Ön lisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği Taslağı hazırladı. Şirketler yarışma için tekliflerini kapalı zarfta TEİAŞ’a sunacak. Her bir teklif için sunulacak banka teminat mektubu tutarı, megavat kapasitesinin 10 bin ile çarpılmasıyla belirlenecek.

Önceki ve Sonraki Haberler