1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş paneli ithalatında metrekare başına 25 dolar teminat alınacak

Güneş paneli ithalatında metrekare başına 25 dolar teminat alınacak

Güneş paneli ithalatında gözetim uygulanan 5 ülkeden gelecek ürünlerde, metrekare başına 25 dolar teminat yatırılacak.

Güneş paneli ithalatında metrekare başına 25 dolar teminat alınacak

Enerji Günlüğü - Güneş paneli ithalatında gözetim uygulanan Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün’den gelecek ürünlerde, metrekare başına 25 dolar teminat yatırılacak. 

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/9), 7 gün sonra yürürlük kazanacak şekilde Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlandı. 

Tebliğ, 8541.43.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında yer alan “Bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş fotovoltaik hücreler” (güneş paneli) ürününün Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Malezya, Tayland Krallığı, Hırvatistan Cumhuriyeti ve Ürdün Haşimi Krallığı’ndan ithalatında, alınan önlemleri etkisiz kılan tutumlar nedeniyle teminat uygulaması getiriyor. 

METREKARE BAŞINA 25 DOLAR

Buna göre bu 5 ülkeden güneş paneli ithal edecek olan ithalatçı şirketler, gümrük idarelerine; her 1 metrekare panel için 25 dolar teminat ödeyecekler. 

Türkiye’nin söz konusu 5 ülkeden güneş paneli ithalatına uyguladığı tedbirler 7’inci yılına girdi. Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), Sunlego Enerji Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim AŞ’nin başvurusuyla; Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün’den yapılan güneş paneli ithalatında, gözetim uygulamalarının etkisiz kılındığı iddiası üzerine, 25 Kasım 2023 tarihinde soruşturma başlatmıştı

ÖNLEM KARARI ÇIKARSA TEMİNATLAR HAZİNEYE KALACAK

5 ülkeye yönelik tedbirler ise Çin Halk Cuımhuriyeti menşeli panel ithalatına gözetim uygulanmakta iken, bu 5 ülke üzerinden reeksport yoluyla gözetimin etkisiz kılınması üzerine başlatılmıştı. 

Dolayısıyla teminat uygulaması; bu 5 ülkeyle ilgili gözetimin etkisiz kılındığının tespit edildiği anlamına geliyor. 

Değişiklik uyarınca ithalat sırasında soruşturma açıldığında önlem uygulanması kararı çıkarsa, teminatlar Hazine’ye irat (gelir) olarak kaydedilecek. Soruşturma sonucunda önlem alma kararı çıkmazsa teminatlar ilgili şirkete iade edilecek. Yeni düzenleme 26 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler