1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güneş ve rüzgarda bölgesel yükseliş! 

Güneş ve rüzgarda bölgesel yükseliş! 

Güneydoğu ve Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya’da rüzgâr enerjisi kapasitesi 2017 ile 2021 yılları arasında 7 kattan fazla, güneş enerjisi kapasitesi ise 10 kattan fazla arttı. 

Güneş ve rüzgarda bölgesel yükseliş! 

Enerji Günlüğü - Güneydoğu ve Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya’da 2018’den bu yana 21 bin MW yenilenebilir enerji kapasitesi eklendi. Bunun %83’ünü güneş ve rüzgar oluşturdu. 

REN21 ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun (UNECE) son bölgesel durum raporuna göre, 2017 ve 2021 yılları arasında Güneydoğu ve Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya'daki 17 ülke ve Kosova’da yenilenebilir enerji kaynaklarında çığır açan bir büyüme kaydedildi. Bölge, 2018’den bu yana yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde benzeri görülmemiş bir büyüme kaydetti. Ulaşım ile ısıtma ve soğutma sektörlerinde ise benzer bir artış görülmedi. 

BÜYÜME HIZLANDIRILMALI

Bununla birlikte raporda fosil bağımlılığını sona erdirmek ve enerji güvenliğini artırmak için bu büyümenin hızlandırılması gerektiği vurgulandı. Odak ülkeler genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan kamu ve özel sektör yatırımları, küresel büyüme eğilimlerine kıyasla mütevazı kalıyor. Bölge ülkelerinin yenilenebilir enerji alanında önemli yatırımlara ihtiyacı var. 

Rapora göre bu süre zarfında, toplam 106 GW kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi için kümülatif olarak 21 gigawatt (GW) kapasite eklendi. İlk kez, bu büyüme esas olarak güneş fotovoltaik (PV) (%58) ve rüzgar enerjisi (%25) ilavelerinden kaynaklandı. Bölgenin rüzgâr enerjisi kapasitesi 2017 ile 2021 yılları arasında 7 kattan fazla, güneş enerjisi kapasitesi ise 10 kattan fazla arttı. 

GES VE RES KURULUMLARINDA UKRAYNA LİDER

Bu dönemde en fazla güneş ve rüzgâr enerjisi kapasitesini kuran ülke Ukrayna olurken (8,3 GW), onu Kazakistan (3,7 GW) ve Rusya Federasyonu (3,5 GW) takip etti. Bu üç ülke de 2019 yılında yenilenebilir enerji yatırımları açısından dünyanın ilk 30 ülkesi arasında yer alırken, Ukrayna 17. (3,4 milyar ABD doları), Rusya Federasyonu 20. (2,3 milyar ABD doları) ve Kazakistan 28. (0,8 milyar ABD doları) sırada yer aldı. 

Ancak Rus işgali Ukrayna'nın rüzgar enerjisi kapasitesinin %90'ını ve güneş enerjisi kapasitesinin %30'unu etkiledi; bu da bölgedeki toplam rüzgar kapasitesinin yaklaşık dörtte birini ve güneş enerjisi kapasitesinin beşte birini temsil ediyor. 

"ŞİMDİ ENERJİ GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA”

REN21 İcra Direktörü Rana Adib, "2021'e kadar bölgedeki yenilenebilir enerji büyümesi esas olarak elverişli politikalar ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin düşen maliyetleri tarafından yönlendirildi - ancak şimdi enerji güvenliği kesinlikle ön planda. Fosil yakıtlardan uzaklaşmak bölge için hiç bu kadar hayati olmamıştı" diyor.

Rapor, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kosova, Kırgız Cumhuriyeti, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Özbekistan'da yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin durumuna ilişkin en güncel bilgileri sunuyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler