1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş yatırımı valiler için başarı kriteri olsun

Güneş yatırımı valiler için başarı kriteri olsun

Enerji Günlüğü - Emin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, güneş enerjisi yatırımlarının valiler için başarı kriteri haline getirilmesini,...

Güneş yatırımı valiler için başarı kriteri olsun

Enerji Günlüğü - Emin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, güneş enerjisi yatırımlarının valiler için başarı kriteri haline getirilmesini, görev yaptığı ilde güneşe dayalı yatırımları artıran valilerin ödüllendirmesini önerdi.

Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, grup şirketi Emin Enerji ile başta güneş enerjisi olmak üzere elektrik sektörü yatırımlarına yöneldiklerini belirtti. Türkiye’de güneş yatırımlarının tahminlerinden daha zor olduğunu kaydeden Üstün, buna rağmen vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

GES LİSANS İHALELERİNE GİRECEK

Emin Enerji olarak bu yıl açıklanacak GES lisans ihaleleriyle de ilgilendiklerini ifade eden Emin Üstün, "Devletten kılavuzluk istiyoruz. Bizim farkımız, vatandaşı da bu işin içine katıyoruz. Niye vatandaş önce bankaya yatırıp dolaylı yoldan işin içine katılıyor ki? Doğrudan kendisi ortak olsun. Bunun önünü açmak lazım" diye konuştu.

DEVLET GİRİŞİMCİNİN ÖNÜNÜ AÇSIN

Devletin yenilenebilir kaynakları değerlendirecek yatırımlar yapmak isteyenleri aydınlatması, hatta işlerin tıkandığı noktalarda duruma müdahale etmesi gerektiğini kaydeden Emin Üstün "Nevşehir'de kendi bahçeme 250x2 kW, toplam 500 kW'lık sistem kurdum. Bir bürokrat gelip burası tarım arazisi, buraya güneş santrali kuramazsın diyor. Yahu kardeşim zaten ben bunu tarım amaçlı kuruyorum, tarımsal faaliyetimi yürütürken maliyeti düşürmek için yapıyorum. Tarım arazisini öldürmüyorum, canlandırıyorum" diye konuştu.

HER KÖYE BİR ENERJİ KOOPERATİFİ

Güneş enerjisinden daha fazla yararlanabilmek için her köye bir enerji kooperatifi kurulması gerektiğini ifade eden Emin Üstün şu görüşleri dile getirdi:

"150 haneli bir köyü düşünün. 1 MW'lik santralle yılda 150 bin dolarlık enerji geliri sağlanır. Hane başına 1000 dolar eder. 40 bin köyde, toplam 40 bin MW kurulu güç eder. Bugünkü toplam kurulu gücün yarısından fazla... Hatta bazı köylerde arazi daha bol ve daha uygundur, 5-10 MW bile kurulabilir. Devletin tek işi de bu kurulacak tesisleri şebekeye bağlamak olur. Yani devlet doğalgaza para vereceğine şebekeye yatırım yapar."

VALİYE KAYMAKAMA EĞİTİM

Devletin valileri, kaymakamları enerji yatırımları konusunda eğitmesi gerektiğini kaydeden Emin Üstün "Bilenler biliyordur ama bilmeyenlere de anlatmalı. Enerji konusunda savaş vereceksek ne yapılması gerektiğini herkes öğrenmeli. Ben devlet olarak enerjinin büyük bölümünü "düşman" olarak gördüğüm iki ülkeden alıyorsam bir sorun var demektir. Hızlı ve akılcı düşünen adamlara ihtiyacımız var. Vatandaşlar da bilinçlendirilmeli. Kamuda bir sürü atıl adam var, bu insanlar boş durmasın, enerji odaları, ofisleri kurulsun, burada vatandaşı bilgilendirsinler. Devlet Türkiye'deki güneş santrali kurmaya uygun tüm arazileri belirlesin, hepsini 10 şirkete taksim etsin, onlar çözsün.

VALİLER SOLAR İÇİN GÖREV BAŞINA

Devletin valilere bu konuda görev vermesi gerektiğini savunan Üstün, "Yönettiğin ilin kaç köyünde GES var diye sorsun mesela. Kullanılmayan arazileri GES yatırımcılarına tahsis etsinler. Nasıl olsa vatandaş işlemiyor tarlayı" diye konuştu. GES yatırımlarının kırsalda arazi fiyatlarını da fırlattığına dikkat çeken Üstün şöyle devam etti: " Bizim geçmişte metrekaresini 1 TL'ye aldığımız arazinin yanındaki arazilere şimdi 25 TL istiyorlar. Satan satsın, satılmayanlar kiraya verilsin. Ama vatandaş tarım için değerlendirmiyorsa devlet rayiç bir kira bedeli belirleyip buraları GES yatırımcılarına kiraya versin ve gelirleri de arazi sahiplerinin hesabına yatırılsın."

Mehmet KARA

...

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler