1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneşte İran ve Türkiye işbirliği olanakları var

Güneşte İran ve Türkiye işbirliği olanakları var

Enerji Günlüğü - İran İslami Azad Üniversitesi Mekanik Mühendislik Fakültesi Yardımcı Prof. Ferzad Caferkazemi, İran ve Türkiye’nin güneş enerjisinde...

Güneşte İran ve Türkiye işbirliği olanakları var

Enerji Günlüğü - İran İslami Azad Üniversitesi Mekanik Mühendislik Fakültesi Yardımcı Prof. Ferzad Caferkazemi, İran ve Türkiye’nin güneş enerjisinde işbirliği olanaklarının olduğunu belirtti.

İzmir Swissotel Büyük Efes'de başlayan ve üç gün sürecek olanSOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi kapsamında gerçekleştirilen açılış panelinde konuşan İran İslami Azad Üniversitesi Mekanik Mühendislik Fakültesi Yardımcı Prof. Ferzad Caferkazemi, komşu iki ülke olan ve nüfus ve güneş potansiyeli açısından birbirine yakın olan İran ile Türkiye’nin güneş enerjisi alanında işbirliği yapma olanaklarına sahip olduğunu belirtti.

Caferkazemi, “İran ve Türkiye arasında Güneş enerjisi işbirliği fırsatları ve gelecek tahminleri” üzerine değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasında ticaret hacminin 2000 yılında 1 milyar dolar iken 2012 yılında 20 milyar dolara yükseldiğini belirten Caferkazami, iki ülke arasında güneş enerjisi alanında bir ticaretin olmadığına dikkat çekti. Türkiye ile İran’ın son yıllarda yaptıkları araştırmalarda bir paralellik olduğunu belirterek, bunun da işbirliği noktasını güçlendirebileceğini belirtti.

İran’da 2010-2015 döneminde yakıt fiyatlarındaki artışın yüzde doksandan az olmadığını belirterek, bunun da yenilenebilir kaynakların kullanımı gerekli hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca son yıllarda İran’da fosil yakıtların kullanımının zirve yaptığına ve bunun da hava kirliliğine neden olduğuna da dikkat çekerek, bunun da bir diğer neden olduğunu belirtti.

İRAN ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP

İran’ın önemli oranda yenilenebilir kaynak potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Caferkazemi, güneş enerjisi yatırımlarına köylerde başladıklarını belirtti. İran’da toplam 4 güneş enerjisi teçhizatı üreten fabrika olduğunu ve solar termalde de sadece Şiraz’da 250 kW gücünde bir santralleri olduğunu ifade ederek, İran’ın 2018 yılına kadar yenilenebilir enerji kurulumunda 5 GW’ı, güneşte de 500 MW’ı hedeflediğini belirtti.

Belediyelerin güneş parkları kullanmaya başladığını ve bunun sistemin işe yaradığını göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Güneş enerjisi konusunda Çin ile yaptıkları işbirliğine de değinen Caferkazemi, Çin’den hücre modül alımı yaptıklarını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler