1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım açık deniz inşa sözleşmesi bu ay

Güney Akım açık deniz inşa sözleşmesi bu ay

Enerji Günlüğü - Karadeniz'in altından geçerek Avrupa'ya Rus doğalgazı taşıyacak Güney Akım Gaz Boru Hattı Projesi'nin Açık Deniz Boru Hattı kısmına...

Güney Akım açık deniz inşa sözleşmesi bu ay

Enerji Günlüğü - Karadeniz'in altından geçerek Avrupa'ya Rus doğalgazı taşıyacak Güney Akım Gaz Boru Hattı Projesi'nin Açık Deniz Boru Hattı kısmına ilişkin inşa sözleşmesi bu ay içinde imzalanacak.

South Stream Transport Şirketi'den yapılan açıklamaya göre, Şirket'in Denetleme Kurulu bugün Güney Akım Açık Deniz Boru Hattına ilişkin inşa sözleşmesinin imzalanmasını onayladı.

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz üzerinden ilerleyecek 931 kilometrelik dört paralel hattan oluşacak. Hatlardan her biri, 32 inç çapında yetmiş beş bini aşkın borudan müteşekkil olacak.

South Stream Transport Şirketi 2014 yılı Mart ayında birinci hattı oluşturacak boruların deniz altına döşenmesi, dört hattın her birinin deniz altı girişleri ve Rusya ve Bulgaristan’daki kara çıkışı tesisleri için inşa sözleşmelerini imzalamayı planlıyor.

SST: PROJE AVRUPA İÇİN ÖNEMLİ

Denetleme Kurulu ayrıca ikinci hat için boru teminine ilişkin sözleşmenin imzalanmasını da onayladı. Birinci hattı oluşturacak boru kesimlerinin siparişleri Rusya ve Almanya’dan boru üreticilerine 29 Ocak 2014 tarihinde verilmişti. İkinci hatta boru tedarik edecek şirketler sözleşmelerin tamamlanmasının ardından ilan edilecek.

Denetleme Kurulu, projenin Avrupa’ya yönelik enerji tedarikinde önem taşıdığının bir kez daha altını çizdi.

Karadeniz boyunca ilerleyecek Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Projesi, Rusya’dan Orta ve Güneydoğu Avrupa’ya doğrudan doğalgaz tedarikini artıracak Güney Akım Boru Hattı Sisteminin açık deniz üzerinden ilerleyecek kısmını oluşturuyor.

HEDEF 2015 SONUNA KADAR TİCARETİN BAŞLAMASI

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı’nın uzunluğu 931 kilometre olacak. Hat, Rusya'da çıkarılacak doğalgazı Avrupa Birliği’ndeki tüketicilerle buluşturacak. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Rusya’nın Karadeniz kıyısında yer alan Anapa kenti yakınlarından başlayacak, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden geçerek Bulgaristan’ın Varna kenti yakınlarında karaya çıkacak.

Ticari faaliyetin 2015 yılı sonuna kadar başlaması planlanıyor. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı tam olarak işlerlik kazandığında, birbirine paralel dört boru dizisinden oluşacak, yıllık 63 milyar metreküplük bir kapasiteye ulaşacak.

RUS, İTALYAN, FRANSIZ, ALMAN ORTAKLIĞI

South Stream Transport B.V. Karadeniz boyunca ilerleyecek açık deniz boru hattı projesinin planlaması, inşası ve sonrasında işletimi için kurulmuş uluslararası bir ortaklık konumunda. Söz konusu ortaklıkta Rus şirketi OAO Gazprom yüzde elli, İtalyan şirketi Eni S.p.A. yüzde yirmi, Fransız enerji şirketi EDF ile Alman şirketi Wintershall Holding GmbH (BASF Grubu) ise yüzde on beşer hisseye sahip. 

AB RUSYA İLE GÜNEY AKIM GÖRÜŞMELERİNİ ASKIYA ALDI

Önceki ve Sonraki Haberler