1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Güney Kore İran'dan petrol sevkiyatını durdurdu

Güney Kore İran'dan petrol sevkiyatını durdurdu

Enerji Günlüğü - Güney Kore ABD'nin baskıları sonucunda Ağustos ayında İran'dan petrol sevkiyatını tamamen durdurdu. Nükleer anlaşmadan çekilmesinden...

Güney Kore İran'dan petrol sevkiyatını durdurdu

Enerji Günlüğü - Güney Kore ABD'nin baskıları sonucunda Ağustos ayında İran'dan petrol sevkiyatını tamamen durdurdu. 

Nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra İran’ın petrol ihracatının sıfıra indirmeyi hedefleyen ve müttefiklerinden İran'la petrol ticaretlerini ikinci aşama yaptırımların devreye gireceği 5 Kasım'a kadar sonlandırmalarını isteyen ABD, bu hedefine Güney Kore ile ulaşmış görünüyor. Bloomberg'in haberine göre, İran'dan Temmuz ayında 194 bin varil petrol ithal eden Güney Koreli petrol şirketleri, Ağustos’ta petrol sevkiyatını sıfıra indirdi. Bununla birlikte Güney Kore, İran'dan petrol ithalatının muafiyet kapsamına alınması konusunda ABD ile görüşmelerini sürdürüyor.

Güney Kore Enerji Ekonomisi Enstitüsü uzmanlarından Kim Jae-kyung, ABD ile ilişkilerin sürdürülmesinin Güney Kore için son derece önemli olduğunu belirterek, "Güney Kore'nin ulusal güvenliği ABD ile askeri ittifaka dayanıyor. Bu da hükümetler arasında müzakereler tamamlanmadan önce ithalatı proaktif olarak azaltmaya itiyor" dedi.

PETROL FİYATLARINA İRAN UYARISI

Öte yandan İran'ın ihracatı durursa petrolün varil fiyatının 100 doların üzerine çıkacağı uyarısı geldi. FACTS Global Energy'nin kurucusu ve başkanı Fereldun Fesharaki, ABD'nin Kasım ayında yürürlüğe girecek yeni yaptırımlarının İran'ın ham petrol ihracatını tamamen durdurması halinde fiyatların 100 dolar varil seviyesinin üzerini görmesinin muhtemel olduğunu söyledi. 

Fesharaki, "Eğer ABD'nin İran yaptırımları olmasaydı petrol fiyatlarının 70 dolar/varil veya biraz daha aşağı gideceğini tahmin ederdim. Ancak yaptırımlar şu anda gerçek bir tehdit ve önümüzde 2 aydan daha az zaman var. Yaptırımlar piyasayı çok daha yüksek fiyatlara dönüştürecek. Yüksek petrol fiyatları sadece Trump yönetiminin suçu olacak. Eğer yaptırımlar uygulamaya girer ve güçlü şekilde hayata geçirilir ise hiç kimsenin yapacak çok bir şeyi olmaz" diye konuştu. 

İran, günlük ortalama 2 milyon 200 bin varil olan ham petrol ihracatının yarısını Çin ve Hindistan'a, yüzde 25'ini Avrupa ülkelerine bir kısmını da Güney Kore, Japonya ve Türkiye'ye yapıyor.

ABD'nin hedeflediği şekilde İran'ın petrol ihracatının sıfıra inmesi mümkün görünmese de yaptırımlarla Tahran'ın petrol ihracatının yaklaşık 1 milyon varile düşmesi öngörülüyor. Bu da yaklaşık 60 milyar dolar olan İran'ın yıllık petrol gelirinin 27 milyar azalması anlamına geliyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler