1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gürcistan: Rus gazını alma gibi bir niyetimiz yok

Gürcistan: Rus gazını alma gibi bir niyetimiz yok

Enerji Günlüğü - Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, 7 yıllık bir aradan sonra yeniden Rusya’dan doğalgaz ithal etmeye başlayabilecekleri yönündeki...

Gürcistan: Rus gazını alma gibi bir niyetimiz yok

Enerji Günlüğü - Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, 7 yıllık bir aradan sonra yeniden Rusya’dan doğalgaz ithal etmeye başlayabilecekleri yönündeki açıklamalarından vazgeçti. Natural Gas Europe’ta yer alan haberde, enerji bağımsızlığını sağlama amacıyla enerji kaynaklarını artırmayı amaçlayan Gürcistan için Gazprom’dan doğalgaz satın almanın getireceği siyasi yüklere dikkat çekildi.

Gürcü Bakan 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ülkenin enerji partnerleri çeşitlendirmeyi planladıklarını ve Rusya da dahil olmak üzere, daha fazla tedarikçi ülkeye ihtiyaç duyduklarını dile getirmişti. Kaladze’nin bu açıklamasına hızlı bir cevap gelmiş, Gürcistan lideri Mikail Saakaşvili, “Rusya’yı alternatifler arasına yerleştirmek, Gürcistan’ın enerji bağımsızlığını yeniden gözden geçirmek anlamına gelir” demişti.

2006 yılında Rusya’dan gaz alımını durduran Gürcistan, enerji ihtiyacını büyük ölçüde Azerbaycan’dan karşılıyor. Ülkenin doğalgaz ihtiyacının yüzde 10’u hala Rusya’dan karşılanıyor ancak Gürcistan bunun için para ödemiyor. Nedeni ise Rusya’dan Ermenistan’a ulaştırılan gazın Gürcistan topraklarından geçen boru hattıyla sağlanıyor olması. Gürcistan’ın Rus gazından vazgeçme kararında, ülkenin en soğuk kışlarından birini yaşadığı 2006’da Rus devi Gazprom’un doğalgaz fiyatlarına zam yapması etkili olmuştu.

(Burak GÜNER)

Önceki ve Sonraki Haberler