1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Güriş’in Ukrayna’daki OVİD RES’i açıldı

Güriş’in Ukrayna’daki OVİD RES’i açıldı

Güriş Holding, resmen açılışını yaptığı Ovid Rüzgar Santrali ile Ukrayna’nın ilk Türk enerji yatırımcısı unvanını aldı.

Güriş’in Ukrayna’daki OVİD RES’i açıldı

Enerji Günlüğü - Güriş Holding, resmen açılışını yaptığı Ovid Rüzgar Santrali ile Ukrayna’nın ilk Türk enerji yatırımcısı unvanını aldı. 

Türkiye’nin önde gelen enerji yatırımcılarından GÜRİŞ Holding, yenilenebilir enerjiye dayalı yurtdışı yatırımlarını devreye almaya devam ediyor. Güriş Holding, Ukrayna'da 55 milyon Euro yatırımla kurduğu 32.4 megavat (MW) kapasiteli Ovid Rüzgar Enerjisi Santrali’nin resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Güldere, Odesa Bölgesi Devlet Başkan Vekili Shatalova Svetlana Nikolaevna, Ukrayna Eski Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Mihaylo Titarçuki, T.C Odesa Başkonsolosu Sadin Ayyıldız yer aldı. 

GE TÜRBİNLERİ KULLANILDI

Güriş Holding, OVİD Rüzgar Santrali ile Ukrayna’nın ilk Türk enerji yatırımcısı unvanını aldı. OVİD RES, Güriş Holding’in yurtdışındaki ikinci rüzgar enerji santrali oldu. Ukrayna’nın Odesa Ovidiopol bölgesindeki OVİD RES, Odesa’nın ilk rüzgar enerji santrali. OVİD RES yılda 118 milyon kilovatsaat elektrik üreterek yaklaşık 32 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Her biri 3,6 megavat kapasiteli 9 türbinden oluşan Ovid RES, ABD’li General Electric şirketi ortaklığında inşa edildi. 

UKRAYA VE TÜRKİYE BÜYÜK HEDEFLERE SAHİP

Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Güldere, açılışta yaptığı konuşmada Türkiye ve Ukrayna’nın büyük hedeflere sahip iki ülke olduğunu belirterek “İlişkileri her alanda daha iyi geliştirmek adına karşılıklı olarak hemfikiriz Başkentlerde atılan imzalar ve alınan kararlar iki ülke ilişkisine katkı sağlasa da esas farkı yaratan sahalardaki bu tür yatırımlardır. Rüzgar Enerjisi gibi geleceğe dönük, sürdürebilir bir alanda olduğu zaman bununla daha çok iftihar ediyoruz. Biz Türkiye olarak Ukrayna’nın parlak geleceğine ve iki ülkenin işbirliğinin parlak geleceğine de inanıyoruz” dedi. 

YAMANTÜRK: YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Güriş İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yamantürk ise “Ukrayna’da yenilebilir enerji yatırımlarımız devam edecek. Ukrayna’daki kurulu gücümüzü 220 MW seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Üzerinde çalıştığımız projeleri önümüzdeki sene hayata geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

YURTDIŞI YATIRIMLARI DEVAM EDECEK 

Güriş, Beyaz Rusya’da da 25 megavatlık bir rüzgar enerji santrali, Arnavutluk’ta ise 30 megavatlık bir rüzgar santrali yatırımıyla ilgili hazırlıklarını tamamlama sürecinde. Grup Yunanistan, Moldova ve Karadağ’da da rüzgar yatırımlarıyla ilgileniyor. Güriş Holding Genel Müdür Yardımcısı Cem Özkök yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

“Karpatlar Bölgesi’nde de inşa etmeyi planladığımız 120 megavatlık bir rüzgar enerji santrali var. Bu kapasitenin ilk etabı olan 40 megavat için inşaat iznini aldık. Bu yıl sonrasında alım garantisi mekanizması sona ereceği için inşaat iznini almak çok önemli, çünkü inşaat izni alındığında alım garantisi kapsamına girebiliyorsunuz. Bu kapsamda, 40 megavatlık kısmı gelecek sene devreye alacağız. Yıl sonuna kadar kalan 80 megavatlık kısmın da inşaat iznini almayı planlıyoruz.”

Güriş’in Ovid RES ve 120 megavatlık yeni santral için toplam yatırım hacminin180 milyon Euro’yu bulacağını anlatan Özkök “Ayrıca, 70 megavatlık bir rüzgar santrali için de izin başvurularımızı tamamladık. Bu santral alım garantisi süresine yetişirse yapacağız, yetiştiremezsek bu kapasite ihaleye açıldığı zaman ihaleye girip almayı da planlıyoruz” diye konuştu. 

Ovid RES’in elektrik satış anlaşması (power purchase agreement) State Enterprise ‘Energorynok’ ile 2 Ağustos 2018'de imzalandı. Anlaşmaya göre Energorynok 31.12.2029 tarihine kadar elektrik alımını garanti etti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler