1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Güriş’ten jeotermale milyar dolarlık yatırım

Güriş’ten jeotermale milyar dolarlık yatırım

Enerji Günlüğü - Güriş Holding, Aydın Germencik'teki Gürmat Jeotermal Santrali'nin yanına 1 milyar doların üzerinde bir yatırımla yeni bir santral daha...

Güriş’ten jeotermale milyar dolarlık yatırım

Enerji Günlüğü - Güriş Holding, Aydın Germencik'teki Gürmat Jeotermal Santrali'nin yanına 1 milyar doların üzerinde bir yatırımla yeni bir santral daha kuracak. 

Güriş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, grubun enerji yatırımlarıyla ilgili DÜNYA Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Mehmet Kara'nın sorularını cevaplayan Yamantürk'ün verdiği bilgilere göre Güriş Holding, enerji yatırımlarını hızlandırdı.

162 MW'LİK JES'E MİLYAR DOLAR

Grup, yeni kuracağı 162 MW’lik jeotermal santrale 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak. Söz konusu yeni santral, Gruba ait, Türkiye'nin halen en büyük jeotermal elektrik üretim tesisi olan Aydın Germencik'teki Gürmat JES'in yanına kurulacak. Santralin 1 milyar doları aşacak yatırım maliyetinin geri dönüş süresi ise 7-8 yıl olarak hesaplanıyor.

UKRAYNA'YA 250 MW'LİK RES

Güriş, 250 MW’si Ukrayna’da olmak üzere 422 MW’lik rüzgâr santrali yatırımlarını da sürdürüyor. Ukrayna'da (Kırım) 250 MW'lik rüzgar santrali yatırımı için şantiyeyi kuran Güriş, inşaat çalışmalarını da başlattı. Kırım yatırımında kullanılacak rüzgar türbini seçimleri henüz yapılmadı.

TÜRKİYE'DE RES KAPASİTESİ ARTIYOR

Güriş'in Türkiye'deki rüzgar santrali yatırımlarından üçü ise İspanyol İbardrola'dan satın alınan ikisi Trakya'da biri Muğla'daki üç lisans ile devam ediyor. Trakya'daki Zeliha RES ve Kanije RES yatırımları ile Muğla'daki Fatma RES yatırımlarından ikisinde türbin siparişleri verildi, birininki de verilmek üzere. Türbinler için Vestas tercih ediliyor. Zeliha 17 MW, Kanije 70 MW, Fatma da 48 MW olacak.

Güriş Holding ayrıca Dinar RES'in kapasite artırım çalışmalarına da devam ediyor. Halen 50 MW'lik bölümü çalışır vaziyetteki Dinar RES'te kapasite 115 MW'ye yükselecek. Bu arada Antakya'daki 27 MW'lik Şenköy RES'te de kapasite 36 MW'ye çıkarılıyor.

DOĞALGAZ SANTRALİNE ZAMAN AYARI

Elinde 450 MW'lik bir doğalgaz santrali lisansı bulunan Güriş, bu yatırıma başlamak için doğalgaz ve elektrik fiyatları arasındaki dengenin "uygun mertebelere" gelmesini bekliyor. İnşaata başlamak için 2016 yılına kadar süresi var.

KÖMÜR SANTRALİ İÇİN MADEN ARIYOR

Güriş Grubu, son dönemde yoğun ilgi ve destek gören kömüre dayalı elektrik üretimi üzerinde de çalışıyor. "İnşallah kömür santrali yapmayı da düşünüyoruz. Kendimiz lisans geliştirmeye çalışıyoruz. Bakıyoruz, kömürü bulalım, yatırımı da yapacağız" diyen Müşfik Yamantürk, ihalelere katılmayı düşünmediklerini söyledi.

GÜRİŞ'İN ENERJİ YATIRIMLARI PORTFÖYÜ

İşletmedeki yatırımlar

TESİS ADI/YERİ KURULU GÜÇ (MW)

Jeotermal (Gürmat) 47

Rüzgar (Belen, Şenköy, Dinar) 199

Hidrolik (Çeşmebaşı) 8

Yeni yatırımlar

TESİS ADI/YERİ KURULU GÜÇ (MW)

Rüzgâr (Türkiye) 172

Rüzgâr (Ukrayna) 250

Doğalgaz (Lisanslandı) 450

Jeotermal (Gürmat II) 162.5

Önceki ve Sonraki Haberler