1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. GÜYAD: Dağıtım ve iletim tarifeleri yeniden değerlendirilsin

GÜYAD: Dağıtım ve iletim tarifeleri yeniden değerlendirilsin

GÜYAD Başkanı Cem Özkök, iletim sistemi sistem kullanım ve işletim tarifelerine yapılan yüksek zam oranlarının yenilenebilir enerji yatırımlarını zora sokabileceğini açıkladı.

GÜYAD: Dağıtım ve iletim tarifeleri yeniden değerlendirilsin

Enerji Günlüğü - GÜYAD, enerji santrali maliyetlerine getirilen ve yüzde 435’lere kadar çıkan dağıtım ve iletim tarifesi ek yükünün yeniden değerlendirilmesi çağrısı yaptı. 

Enerji Yatırımcıları Derneği GÜYAD, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere ‘İletim Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Bedelleri’ne yapılan ve yüzde 254 ile yüzde 435 arasında değişen zam oranlarının 2022 enflasyon gerçekleşme oranları çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.  

GÜYAD’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Merkez Bankası orta vadeli enflasyon tahminlerini 2023 yılı için yüzde 22,3 olarak açıkladı. 2022 yılı gerçekleşmelerine bakılacak olursa 2022 yılı TÜFE yüzde 64,27 düzeyinde gerçekleşti; Yİ-ÜFE yıllık artış oranı ise yüzde 97,72 oldu. Yeniden değerleme oranları bile 122 olarak açıklanmışken 2023 yılı için İletim Sistem Kullanım ve Sistem İşletim Tarifelerine yapılan artışlar yaklaşık yüzde  254 ile yüzde 435 oranı arasında gerçekleşti. Yapılan bu yüksek artışlar yatırımcılar ve üreticiler tarafından yapılan projeksiyonlarda baz alınabilecek bir temel olmaktan uzaktır. 

Bunun yanı sıra Türkiye’nin 2023 yıllık planında enflasyona doğrudan etkisi olan enerji fiyatlarının yenilenebilir enerji kapasitesinin arttırılması yoluyla azaltılması planlanmaktadır. Şu anda küresel olarak ekonomi dünyasının bir numaralı problemi olan enflasyonun yeni yatırımlarla azaltılması hedeflenirken ve enerji sektöründe finansal sürdürülebilirlik hali hazırda ciddi sorunlarla karşı karşıya iken santral maliyetlerine getirilen ve yüzde 435’lere kadar çıkan bu ek yük finansal tabloların daha da bozulmasına yol açabilir. Yenilenebilir enerji yatırımlarını artırarak hem enerji arz güvenliğinin sağlanmasının hem de enerji ithalatının azaltılmasının hedeflendiği bir dönemde alınan bu kararın gözden geçirilmesi ve artış oranlarının 2022 enflasyon gerçekleşme rakamları baz alınarak yeniden belirlenmesi sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik önemdedir.” 

“YENİLENEBİLİR YATIRIMLARI ZORA GİRER”

GÜYAD Başkanı Cem Özkök konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ‘enflasyona doğrudan etkisi olan enerji fiyatlarının yenilenebilir enerji kapasitesinin arttırılması yoluyla azaltılmasının planlandığı’ bir dönemde yeniden değerleme oranları bile yüzde 122 civarında iken iletim sistemi sistem kullanım ve işletim tarifelerine yapılan yüksek zam oranlarının yenilenebilir enerji yatırımlarını zora sokabileceğini kaydetti. 

Önceki ve Sonraki Haberler