1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Hakan Erkan: Mahsuplaşma çıkınca finansman kolaylaşacak

Hakan Erkan: Mahsuplaşma çıkınca finansman kolaylaşacak

Enerji Günlüğü – Hakan Erkan, GES yatırımlarında finansman süreçlerinin mahsuplaşma çıktığında kolaylaşacağını söyledi. GÜYAD sponsorluğunda...

Hakan Erkan: Mahsuplaşma çıkınca finansman kolaylaşacak

Enerji Günlüğü – Hakan Erkan, GES yatırımlarında finansman süreçlerinin mahsuplaşma çıktığında kolaylaşacağını söyledi. 

GÜYAD sponsorluğunda Antalya’da düzenlenen Enerji Sohbetleri toplantısında Güneş Çatılardan Yükseliyor başlıklı GENSED Oturumunun moderatörlüğünü yapan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, aylık mahsuplaşma düzenlemesi çıkar çıkmaz finansman süreçlerinin hızlanacağını ve kolaylaşacağını söyledi.  

Panelin açılış konuşmasını yapan Hakan Erkan, aylık mahsuplaşmayla ilgili düzenlemenin Mart ayı içerisinde çıkarılmasını beklediklerini kaydetti ve şöyle konuştu, “Aylık mahsuplaşmada 1 MW sınırından bahsediliyor, böyle bir sınırlama yok. Daha büyük kurulu güçlerde de aylık mahsuplaşma olacak. Ancak düzenleme çıksa bile dağıtım bedelini de düşünce çok bir cazibesi kalmayabilecektir. Yani aylık mahsuplaşmada kVh başına şebeke alışveriş dağıtım bedeli gibi bir tutar söz konusu olacak. Yine de bizim için bir değerdir; önemlidir, diyoruz”. 

GES YATIRIMLARINDA DESTEKLEME DÖNEMİ SONA ERECEK

Hakan Erkan GES yatırımlarında desteklemelere dayalı modellerin yerini öztüketim odaklı modellerin alacağını belirtti ve yatırımcıların sadece çatı modellerine odaklanmakla hata yapacakları uyarısını yaptı. Erkan şunları söyledi, “Çatı yetmez. Arazi kurulumları da gerekir. Farklı niteliklere sahip yatırımlar daha sağlıklı sonuç verecektir. Öztüketim projeleri giderek yaygınlaşacaktır. Çatı veya arazi meselesi değil; mesela X süpermarketi, diyelim çatısındaki koşullar uygun değilse zemine, araziye öztüketim projesi kuracak”. 

MAHSUPLAŞMA ÇIKTIĞINDA FİNANSMAN KOLAYLAŞACAK

Hakan Erkan sözlerini şöyle sürdürdü, “8 ila 10 GW’lık çatı potansiyelimize mutlaka ulaşacağız. 10 yıl içinde herkesin çatısında paneller olacak. Maliyetlerin düşmesiyle oyunun kuralları da artık değişiyor. İşin finansman yanıyla ilgili de çok karanlık bir tablo görmüyorum. Tamam, sıkıntılar var ama bankalar bu işe çok ciddi şekilde hazırlanıyor. İkna olmuş durumdalar. Onların sıkıntısı, başka koşulların olgunlaşmasını bekliyorlar. Bazı bankalar ürünlerini hazırladılar bile. Aylık mahsuplaşma bu konuda önemli bir husus. Düzenlemesi çıkar çıkmaz bankaların da harekete geçeceğini düşünüyoruz”. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler