1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Harmanlanmış denizcilik yakıtlarında SDHB bildirimi zorunlu

Harmanlanmış denizcilik yakıtlarında SDHB bildirimi zorunlu

Denizcilik yakıtlarına harmanlanacak biyodizel ürünleri Sürdürülebilir Denizcilik Harmanlama Bileşeni olarak mevzuata girdi.

Harmanlanmış denizcilik yakıtlarında SDHB bildirimi zorunlu

Enerji Günlüğü - Denizcilik yakıtlarına harmanlanacak biyodizel ürünleri, bildirim evrakında belirtmek kaydıyla Sürdürülebilir Denizcilik Harmanlama Bileşeni olarak depolanabilecek ve ikmal edilebilecek.

Petrol Piyasasında Uygulanacak Teknik Kriterler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yeni düzenleme Sürdürülebilir Denizcilik Harmanlama Bileşeni (SDHB) kavramını ilk kez mevzuata dahil etti. Aynı tarihte yürürlüğe giren 2 ayrı düzenlemeyle denizcilik yakıtlarına SDHB kapsamındaki biyodizellerin harmanlanabileceği ve harmanlama yapan lisans sahiplerinin de deniz ve hava taşıtlarına ikmal yapabileceği hükme bağlandı. 

Düzenlemede SDHB şöyle tarif edildi: Fosil olmayan kaynaklardan üretilen, denizcilik yakıtları ile harmanlanarak kullanılabilen ve uluslararası geçerliliği olan sürdürülebilirlik sertifikasına sahip ürünler.

KULLANICININ AÇIK RIZASI OLMADAN BİYODİZELLİ YAKIT İKMALİ YAPILAMAYACAK

Bu doğrultuda denizcilik yakıtlarının hazırlanmasında biodizel kullanılması halinde karıştırma oranı ve nihai üründe biyodizel bulunduğu hususu kullanıcıya teslim edilecek analiz raporu veya belgelerde açık olarak belirtilecek ve kullanıcının açık rızası olmadan biyodizel içeren denizcilik yakıtları deniz araçlarına teslim edilemeyecek.

Denizcilik yakıtlarının harmanlama işlemi, harmanlanacak ürünün miktarı %30’u(m/m) aşmayacak şekilde, antrepo sahasıyla sınırlı olmak ve transit rejime tabi ihrakiye kapsamındaki denizcilik yakıtlarının hazırlanması kaydıyla, ihrakiye teslim lisansı sahipleri tarafından yapılabilecek.  

BİYODİZEL EKLENMİŞ DENİZCİLİK YAKITLARI DEPOLANIRKEN BİLDİRİM YAPILACAK

Depolama lisansı sahipleri, depolama hizmeti almak isteyen kişilerden, petrolün edinimine ilişkin analiz raporu, üretim sertifikası veya benzer belgelerin ibrazını halihazırda isteyebiliyor. Depolama hizmeti almak isteyenler bundan böyle denizcilik yakıtlarındaki harmanlama oranı ve nihai üründe SDHB bulunduğu hususu ile SDHB muhteviyatı hakkındaki bilgileri de kullanıcıya teslim edilecek analiz raporu veya belgelerde açık olarak bildirmeleri gerekecek. Ayrıca kullanıcının açık rızası olmadan SDHB içeren denizcilik yakıtları deniz araçlarına teslim edilemeyecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler