1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Hazar Denizi`nde yeni petrol platformu

Hazar Denizi`nde yeni petrol platformu

Enerji Günlüğü- Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kısmında bulunan Azeri-Çırak-Güneşli havzasındaki "Doğu Çırak" platformundan petrol üretilmeye başlandı. British...

Hazar Denizi`nde yeni petrol platformu

Enerji Günlüğü- Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kısmında bulunan Azeri-Çırak-Güneşli havzasındaki "Doğu Çırak" platformundan petrol üretilmeye başlandı. 

British Petrolün (BP) Azerbaycan Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Azeri-Çırak-Güneşli havzasındaki Doğu Çırak platformunun yapımı tamamlandı. 

İnşasına 2010 yılında başlanan ve BP'nin Hazar'da kurduğu dünya standartlarındaki sekizinci platform olan Doğu Çırak'ın günlük 183 bin varil petrol çıkarma kapasitesi bulunuyor. Çırak ile Derinsulu Güneşli platformları arasında bulunan platformun yapımı için 4 milyar dolar harcandı. Platform kapsamında yeni kuyuların kazılması için 2 milyar dolar daha yatırım yapılacak.

Bugüne kadar 2,3 milyar varil petrol çıkarılan Azeri-Çırak-Güneşli yatakları, BP (yüzde 35,8), SOCAR (yüzde 11,65), Chevron (yüzde 11.3), INPEX (yüzde 11), Statoil (yüzde 8.), ExxonMobil (yüzde 8), TPAO (yüzde 6.8), ITOCHU (yüzde 4.3) ve ONGC Videsh Limited (OVL) (yüzde 2.7) şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından işletiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler