1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Hema Termik ÇED kararına yargı iptali

Hema Termik ÇED kararına yargı iptali

Enerji Günlüğü - Bartın da kurulması planlanan Hema Entegre Termik Santrali için verilen ÇED gerekli değildir kararı Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından...

Hema Termik ÇED kararına yargı iptali

Enerji Günlüğü - Bartın da kurulması planlanan Hema Entegre Termik Santrali için verilen ÇED gerekli değildir kararı Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Bartın da kurulması planlanan Hema Entegre Termik Santrali lavvar (kömür hazırlama) tesisi için Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Kararın iptal edilmesi için dava açan Bartın Platformu üyeleri, termik santral kurma girişimleri ve ÇED süreçlerinin de sonlandırılması için önemli bir gerekçe oluşturduğunu belirtti. Davayı kazanan Bartın Platformu üyeleri, bu kararın, termik santral kurma girişimleri ve ÇED süreçlerinin de sonlandırılması için önemli bir gerekçe oluşturduğunu vurguladı.

Platformdan yapılan açıklamada, Hattat Holding ve idare tarafından yıllardır sürdürülmeye çalışılan Amasra’ya termik santral kurma girişimlerinin hukuksuz olduğunun bir kez daha tescillendiğinin vurgulanarak, “Kömür hazırlama tesisi termik santral projesinin bir parçasıdır. Bu parça olmadan termik santrale izin vermek mümkün değildir. Daha önce 5 kez iptal edilmiş olan termik santral ÇED süreci, bürokratlar üzerinde kurulan baskılar sonucu Haziran 2014?de nihai hale getirilmişti. Bartın-Amasra halkının ÇED Nihai Kararının askı sürecinde vermiş olduğu 42 bin itiraz dilekçesi Bakanlık tarafından verilecek ‘ÇED Olumlu’ kararını engellemişti. Termik santral ÇED dosyası bir buçuk yılı aşkın süredir Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın İdris Güllüce’nin önünde beklemekteydi. Şimdi dosya bakanlık görevine yeni başlayan Sayın Fatma Güldemet Sarı’nın önünde bekliyor. Sayın bakandan bu hukuksuz dosyayı geri çevirmesini ve Amasra’da termik santral yapma çılgınlığına bir son vermesini, böylece ilk icraatlardan biri olarak tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınan Amasra’nın ölüm fermanını yırtmasını bekliyoruz.” Denildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler